Twee derde Europese bedrijven verhoogt IT-budget voor overstap naar hybride en op afstand werken

Twee derde Europese bedrijven verhoogt IT-budget voor overstap naar hybride en op afstand werken

Redactie WINMAG Pro

Twee derde (65%) van de Europese IT-beslissers heeft de komende tijd meer budget tot zijn beschikking om op afstand werken en hybride vormen van werk te faciliteren, en om de bedrijfscontinuïteit te kunnen ondersteunen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Hybrid Shift: Managing an increasingly remote workforce’ door Dynabook Europe GmbH. In Nederland verwacht 70% van de IT-beslissers over meer budget te gaan beschikken.

Het onderzoek is in opdracht van Dynabook uitgevoerd door Walnut Unlimited onder meer dan 1.000 IT-beslissers uit het midden- en grootbedrijf in verschillende sectoren. De respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland werden gevraagd naar IT-uitgaven, nieuwe werkpatronen en device-prioriteiten in de komende twaalf maanden.

Alle regio’s noteren een stijging in IT-uitgaven, in Spanje is de stijging het hoogst. Daar verwacht 71% van de organisaties komend jaar een toename in technologie-investeringen. Nederland doet daar met 70% niet veel voor onder. Gekeken naar afzonderlijke sectoren valt op dat in de financiële dienstverlening driekwart (76%) van de organisaties een hoger budget verwacht, in de maakindustrie heeft 73% die verwachting. In de retailsector wordt het minst vaak een verhoging van IT-budget verwacht, hoewel ook hier 54% een stijging voorziet.

Thuiswerken is een blijvertje

Veranderende werkpatronen en -locaties zijn een belangrijke reden voor de groei van IT-budgetten. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde (67%) van de werknemers verwacht vanuit huis te blijven werken of geen vaste werkplek meer te hebben na de pandemie. Voor COVID-19 lag dit percentage op 53%.

Gevraagd naar hoe organisaties ervoor zorgen dat thuiswerkend personeel productief kan blijven, geeft iets meer dan de helft (51%) aan dat ze meer prioriteit geven aan het bieden van remote ondersteuning aan werknemers. Vergeleken met eerder onderzoek door Dynabook in 2018 is dit een flinke stijging, toen was dit het geval bij 29% van de organisaties. Veilige communicatie- en samenwerkingstools zijn belangrijk voor het behouden van werknemersproductiviteit - 41% van de IT-beslissers noemt beide als cruciaal. Ongeveer een derde (37%) beschouwt IT-training als een belangrijke factor.

Veranderende prioriteiten

Uit het onderzoek komt eveneens naar voren dat Europese bedrijven hun digitale transformatie versnellen en kiezen voor een robuuste IT-infrastructuur die personeel op afstand beter kan ondersteunen. Cloudoplossingen en remote IT support worden genoemd als topprioriteit voor organisaties uit alle markten en sectoren; de helft van de respondenten noemt beide technologieën als belangrijkste. In het Verenigd Koninkrijk wordt remote IT support als belangrijkste beschouwd, bijna twee derde (63%) benoemt dit als topprioriteit.

De security-infrastructuur (48%) is een belangrijke investering in het komende jaar, gevolgd door IT-training voor personeel (40%) en het uitrusten van werknemers met devices (37%).

Vergeleken met het belang dat voor de pandemie werd gehecht aan technologieën wordt securitysoftware door 77% van de organisaties nu als belangrijker beschouwd, terwijl 73% meer waarde hecht aan samenwerkingstools. Daarnaast beschouwt 70% cloudplatforms en 62% devices als meer waardevol dan voor de pandemie.

Grote vraag naar devices

Laptops nemen een belangrijke plek in binnen organisaties. Bijna driekwart (74%) staat langer stil bij de aankoopoverwegingen voor devices dan voor de pandemie het geval was. In het Verenigd Koninkrijk is het grootste verschil te ontwaren tussen laptop- en desktop pc-gebruik: 90% om 33%. In Nederland gebruikt 46% een desktop pc bij het thuiswerken, al dan niet gecombineerd met een andere device - alleen Frankrijk (47%) en Spanje (52%) scoren hoger.

Twee derde van de organisaties (66%) verwacht bovendien de komende 12 maanden meer laptops toe te voegen aan hun infrastructuur, waarmee duidelijk wordt dat bedrijven ook in de rest van 2021 sterk vertrouwen op notebooks.

Gevraagd naar welke eigenschappen belangrijk zijn bij de aanschaf van een laptop, noemt 81% van de bedrijven security. Andere eigenschappen die vaak genoemd worden zijn connectiviteit (80%), prestaties (76%), accuduur (72%) en draagbaarheid (70%). Gevraagd naar één, meest belangrijke eigenschap noemt 28% prestaties en 20% security.

“Het afgelopen jaar hebben we ongekende veranderingen gezien in de manier waarop we werken. Het onderzoek laat zien dat bedrijven er nog steeds hard aan werken om hun IT-infrastructuur te laten voldoen aan de vereisten van werknemers die een groot deel van de tijd vanuit huis werken,” zegt Damian Jaume, President, Dynabook Europe GmbH. “Gewapend met hogere budgetten is het evident dat de rol van devices belangrijker is geworden nu organisaties steeds beter beseffen welke vitale rol hardware - in combinatie met de juiste software - speelt in het ervoor zorgen dat werknemers veilig, verbonden en productief zijn in deze nieuwe wereld.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie