Beveilig je thuiswerkplek met een VPN

Redactie WINMAG Pro
Steeds meer Nederlanders werken thuis. Dat is handig omdat je thuis alles bij de hand hebt, maar toch toegang hebt tot de applicaties van het bedrijf. Bovendien hoef je de deur niet uit en werk je op je eigen tempo. Thuiswerken is het helemaal in 2020. Maar het biedt ook veiligheidsrisico’s: het bedrijfsnetwerk op kantoor is immers zo goed mogelijk beveiligd door deskundigen. Thuis is het netwerk mogelijk minder goed beschermd. Hoe kun je je thuiswerkplek beter beschermen met een VPN?

Betaalde VPN kiezen

Het is verstandig te internetten middels een betaalde VPN. Een VPN is een Virtual Private Network: een netwerk waarover je dataverkeer wordt versleuteld en waarbij je een ander IP-adres gebruikt. Op die manier ben je minder goed te traceren op het internet. Het geeft meer privacy.

Door minder gegevens achter te laten, kunnen kwaadwillenden minder goed hun slag slaan. Naast betaalde VPN-aanbieders zijn er ook gratis aanbieders, maar daarvan blijkt in de praktijk dat de gebruiker niet goed beschermd is tegen risico’s. Neem na het installeren van een VPN de volgende stappen om de veiligheid op orde te houden.

Update je VPN-software regelmatig

Door regelmatig je VPN-software te updaten, dicht je mogelijke lekken. Veiligheidsonderzoekers ontdekten eerder al dat cybercriminelen kwetsbare VPN-software gebruiken om ransomware op netwerken te plaatsen. Als ze daarin eenmaal zijn geslaagd, hebben ze eenvoudig toegang tot alle actieve gebruikers op het netwerk. Er kunnen dan willekeurige opdrachten worden uitgevoerd op de server en het netwerk.

Daarom is het zaak je software regelmatig te updaten. Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie gebruikt. Op die manier weet je zeker dat de je de meest veilige en stabiele versie van je VPN gebruikt.

VPN-traffic filteren

Is het druk op je VPN-netwerk? Dan zou dat een signaal kunnen zijn dat er iets mis is. Bekijk daarom regelmatig welke verbindingen er zoal actief zijn. Stuur niet zomaar alle data door de tunnel, maar splits het noodzakelijke verkeer.

Filter het verkeer dat over het netwerk wordt gestuurd. Cybercriminelen zullen altijd proberen zo vroeg mogelijk te scannen en het netwerk binnen te dringen via de opgezette VPN-verbinding. Door regels voor verkeersfilteringen in te stelling om de poorten, protocollen en IP-adressen te beperken, beperk je de kans op een succesvolle hack. Het gebruik van firewalls voor inspectie en monitoring van IPsec-verkeer kan helpen bij netwerken die geen specifiek adresfilter hebben.

Instellingen controleren

Controleer en update regelmatig de instellingen van de VPN. Zo ontdek je lekken en kunnen mogelijke aanvallen worden voorkomen. Verouderde instellingen kunnen zorgen voor kwetsbaarheden, waardoor het voor kwaadwillenden eenvoudiger wordt om de VPN-server binnen te dringen. Herzie de VPN terwijl deze wordt ingesteld op de firewall en kijk ook nog eens goed naar alle VPN-instellingen.

Houd de VPN-configuraties nog eens tegen het licht. Is dit nog wel hoe een VPN ingesteld hoort te zijn? Bekijk je nieuwste beveiligingscontroles om te ontdekken of er effectievere manieren zijn.

Patches gebruiken

Door patches op virtuele privénetwerken te implementeren, kunnen gebruikers extra beveiligingslagen aan hun netwerk toevoegen. Zorg ervoor dat de VPN-server op tijd wordt bijgewerkt en op tijd wordt gepatcht. Door de patchprocessen voor firewalls en andere platforms te herzien, kunnen veel risico’s voorkomen worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie