Getest: PRTG Network Monitor

Getest: PRTG Network Monitor

Redactie WINMAG Pro
Met networkmonitoringtool Paessler PRTG Netwerk Monitor wordt de gehele IT-omgeving meetbaar. Van de ruimte op de harde schijf van een server in het datacenter tot de bereikbaarheid van de kassa in het filiaal aan de andere kant van de wereld: niets is te gek. We namen de software onder de loep, en waren - net zoals PRTG’s 300.000 wereldwijde admins - direct onder de indruk

De tijd van command lines in syslog ligt gelukkig achter ons. Met PRTG Network Monitor hebben beheerders een intuïtieve GUI tot hun beschikking waarmee zij naar behoefte hun netwerken kunnen doorlichten.

Naast de Webinterface heeft de beheerder ook de PRTG Desktop tot zijn beschikking om in een oogopslag te zien of er iets aan de hand is. Alles staat op een hoofdscherm, waardoor hij of zij snel kan schakelen als er nood aan de man is. Dat scherm is verdeeld in tabs en naar eigen behoefte in te richten. Deze onderverdeling van functionaliteiten behoed je voor het risico om door de bomen het bos niet meer te zien.

PRTG heeft een enorme hoeveelheid aan opties, waardoor je er goed aan doet om allereerst te inventariseren wat er precies belangrijk is voor jouw klant of organisatie.

Sensoren

Met een sensor is PRTG in staat om informatie op te halen over de status van een apparaat, zoals CPU load, bandbreedte etc. Paessler heeft 260 voorgedefinieerde sensors gemaakt. Ook kun je door middel van scripts zelf een sensor bouwen en toevoegen. Deze sensors worden in het beginscherm overzichtelijk weergegeven. De kleur geeft aan in welke status de sensor zich bevindt: groen (alles oke) , geel (waarschuwing) of rood (alarm). Onderaan de streep is de status van individuele netwerkapparaten in een handomdraai waar te nemen.

Notificaties

Om te voorkomen dat je de hele dag naar het scherm moet kijken of er iets fout dreigt te gaan, kun je notificaties instellen. Hiermee definieer je wanneer, hoe en op welke manier je op de hoogte wilt worden gebracht van een issue. Dit soort alarmen kun je naar een ticketing systeem sturen of via je mobiele app op de hoogte worden gebracht.

Dashboards

Dashboards kunnen we door door te ‘draggen en droppen’ onder andere een interactieve netwerktopologie maken. Een vette plus is dat we het resultaat kunnen delen met anderen, zij het via een link waar een PRTG account voor vereist is, of een link waarbij iedereen kan meekijken.

Rapporten

Uiteindelijk wil je graag een overzicht krijgen hoe je IT omgeving zich heeft gedragen de afgelopen periode. Dit kan handmatig worden uitgevoerd maar je kunt automatisch elke week of maand een overzicht mailen  (in html- of pdf-formaat) aan het management.

Het oordeel

PRTG vormt een ‘one stop shop’ voor volledig netwerkoverzicht en -beheer. Hoewel de toepassingen divers zijn, levert ontwikkelaar Paessler in geen enkel opzicht in op gebruiksgemak. Dankzij een interactief ontwerp wordt netwerkbeheer intuïtief. En terwijl je via elke licentie een zee aan functionaliteiten ontvangt, verplicht niemand je om verder te kijken dan hetgeen dat je daadwerkelijk nodig hebt. Ondersteunt het bij netwerkbeheer, dan is het mogelijk. Maar heb je het niet nodig, dan wordt het niet aangedrongen. Je bepaalt zelf welke informatie je (niet) ontvangt. En precies dát vergemakkelijkt dagelijks beheer. Al met al: een absolute aanrader.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie