Getest: NETGEAR Instant Airbridge

Getest: NETGEAR Instant Airbridge

Redactie WINMAG Pro
Op het moment van schrijven wordt het duidelijk dat het merendeel van Europa weer toegankelijk is voor Nederlandse reizigers. Maar de vraag of we deze zomer weer de vrijheid zouden hebben om op langverwachte zomervakanties te gaan, bleef voor lange tijd onbeantwoord. Aangezien het al langer duidelijk is dat Nederlandse campings per 15 juni weer openen, lopen populaire bestemmingen als de Veluwe en Zeeland razendsnel vol. Dat belooft een tol te eisen op de netwerkverbindingen waar ook campings vandaag de dag in kunnen voorzien.
De wifi die nog geen vijf jaar terug veelal weggelegd was voor hotels en binnenlocaties, is anno 2020 prima te faciliteren in de buitenlucht. Devices als NETGEAR’s Wireless Airbridge maken het mogelijk om diverse access points of clients op afstanden van tot drie kilometer te verbinden. Om het maximale bereik te behalen, dienen er geen obstructies in de weg te staan. Voor een optimale verbinding (500 mb/s) wordt een maximale afstand van 166 meter aangeraden. Dat alles maakt een Airbridge bijzonder geschikt voor de infrastructuur van een camping, zij het als enkele access point (AP) of bridge tussen meerdere access points.

Rekening houdend met het feit dat NETGEAR’s Airbridges 500 Mbps (tot 166 meter) leveren, de nieuwste WiFi-standaard ondersteunen en verrassend snel te configureren zijn, mag het geen verrassing heten dat inzetbaarheid veel verder dan de camping gaat. Maakt een bedrijf, organisatie of particulier gebruik van IP-camera’s, dan kan een Airbridge draadloos verbinden met de AP of router waarmee deze camera's verbonden dienen te worden. De IP-camera sluit je vervolgens aan via de Ethernet-poort op de Airbridge, waarna deze als basis of vergroting van het bereik dient. En of het nu om IP-camera’s of laptops en smartphones gaat: ook de clients van scholen en bedrijven met een groot terrein zijn op deze manier van een consequente verbinding te voorzien.

Gebruik je de Airbridge als enkele, alleenstaande wifi access point, dan heb je aan één unit voldoende. Zet je de Airbridge in als bridge tussen meerdere routers en access points, dan dienen de access points door NETGEAR Insight ondersteunt te worden, en heb je per access point één Airbridge nodig.

NETGEAR Insight

Actuele NETGEAR-netwerkhardware wordt per definitie met NETGEAR Insight geleverd. Deze cloudsoftware maakt de configuratie en het beheer van bestaande en nieuwe netwerkdevices bijzonder eenvoudig. Verleen je een netwerk als dienst, dan hoef je bij de toevoeging van nieuwe apparatuur uitsluitend een QR-code te scannen, waarna het device - ongeacht afstand - te monitoren en beheren is. Geïntegreerde securitymaatregelen worden bovendien met cloudtechnologie aangevuld. En hoewel het gros van NETGEAR Insight in de cloud draait, heb je geen aparte controllers of devices nodig.

Het oordeel

Waar we met regelmaat over NETGEAR’s kleinzakelijke en consumentenapparatuur te spreken zijn, bereikt het zakelijke portfolio net zo goed een uitstekende toepasbaarheid en gebruiksgemak. Heeft een device diverse toepassingen, dan kan de kwaliteit van één van die toepassingen nog wel eens te wensen overlaten. Dat is bij de Airbridge niet het geval. Zij het de wifivoorziening van vakantiegangers op een camping of als fundament voor een IP-cameranetwerk: wat het ook doet, het doet het goed.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie