Het gevaarlijke randje van de 5G-doorbraak

Het gevaarlijke randje van de 5G-doorbraak

Redactie WINMAG Pro
Supersnel mobiel internet voor iedereen - nog even en het is zover. De introductie van de nieuwe generatie mobiel internet genaamd 5G is de snellere opvolger van 4G. De huidige telefoons en devices kunnen vooralsnog alleen 4G gebruiken, maar aankomende nieuwe toestellen zijn helemaal klaar voor het nieuwe netwerk. Wat zijn de voordelen van 5G, en zijn er wellicht ook zaken waar we ons zorgen over moeten maken?

Het meest genoemde voordeel van 5G is dat het minstens twintig keer zo snel is als 4G. Als je thuis Netflix kijkt merk je daar helemaal niet zoveel van, maar als je op een plek bent waar veel mensen gebruik maken van het mobiele internet, zoals op scholen, universiteiten of in drukke kantoren, ervaar je zeker het verschil. Daarnaast is er nog een belangrijke verandering. Steeds meer IoT-apparaten worden op het netwerk aangesloten. Deze slimme apparaten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de kwaliteit van de zorg of de opbrengst van agrarische bedrijven flink omhoog kan. Dankzij 5G is de data die deze IoT-apparaten versturen geen hinderlijke belasting voor het netwerk. Gelijktijdig gaan de batterijen veel langer mee, omdat deze IoT-apparaten op een 5G-netwerk veel minder energie verbruiken. Het nieuwe netwerk werkt dus niet alleen razendsnel, er zijn bovendien bijna geen restricties aan de hoeveelheid data die verstuurd wordt. Dat betekent dat 5G ook een serieuze concurrent voor vaste internetlijnverbindingen gaat worden. Dankzij de hoeveelheid zendmasten en techniek is de combinatie van Wi-Fi en 5G stabiel. Men hoeft geen kabels meer aan te leggen.

Echter, elk voordeel heeft zijn nadeel. Dankzij 5G zal het bijvoorbeeld veel makkelijker zijn om zelfrijdende auto’s de weg op te sturen. Dat is mooi, maar deze toepassing vereist een enorme hoeveelheid dataverwerking en een zeer snelle reactiesnelheid. Dit wordt normaal gesproken in de cloud geregeld, want dat is goedkoper. Het nadeel van de cloud is dat de data heen en weer moet, via de zendmast naar het datacenter en terug. Dat zorgt voor extra milliseconden aan tijdsvertraging. Bij zelfrijdende auto’s telt elke duizendste seconde, want een iets te trage reactie kan zo’n autonoom voertuig in gevaar brengen. En loopt een zelfrijdend voertuig gevaar, dan loopt elke omringende weggebruiker gevaar. Daarom zullen dit soort toepassingen gebruikmaken van ‘Edge computing’ of ‘Edge cloud’. Hierbij wordt de data verwerkt op plekken die fysiek dichterbij zijn gelegen. Denk aan kleine datacenters die bijvoorbeeld tegen de zendmast aanstaan. Punt is wel dat deze lokalisering de kostenefficiënte voordelen van een massaal datacenter wegneemt.

Aanvalsoppervlak

Een ander nadeel voor ondernemingen is dat 5G ervoor zorgt dat er steeds meer mogelijkheden zijn waarop hackers het bedrijfsnetwerk kunnen aanvallen. Naarmate we meer devices, IoT-apparaten en cloudtoepassingen aan het netwerk toevoegen, vergroot het zogenaamde aanvalsoppervlak. Daarbij is het 5G-netwerk zélf ook kwetsbaarder, aangezien het zal bestaan uit duizenden - of zelfs miljoenen -onderling verbonden netwerkknooppunten. Bovendien is de kennis die je als cybercrimineel in huis moet hebben om een datacenter voor 4G-apparatuur te hacken heel specifiek. Resultaat is dat deze datacentra zelden gechackt worden. Met de komst van 5G komen technologieoplossingen en bedrijfsapplicaties in een ‘gewoon’ datacenter te staan. Naast elkaar, waardoor de kans op hacks via kruisbestuiving vergroot. Een bijkomend gevaar is dat veel (goedkopere) IoT-apparaten weinig securityfunctionaliteiten hebben, en gebruikers daardoor erg afhankelijk zijn van een goede netwerkcybersecurity.

Let wel, vooralsnog spreken we uitsluitend van eventuele scenario’s. We zijn nog jaren verwijderd van een algemeen gebruik van 5G. Maar het is wel belangrijk om nu alvast voorbereid te zijn en te anticiperen op mogelijke gevaren. Door inzet en integratie van de juiste securitytoepassingen, houden we het netwerk veilig. Nu, én in de toekomst.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie