Review: de Dynabook X50-F
Met de Dynabook TECRA X50-F richt het voormalige Toshiba zich nadrukkelijk op de zakelijke markt. En naar ons idee doen ze dat zeker niet onverdienstelijk. We doken wat dieper in de specs van deze nieuwe aanwinst voor het (mobiele) kantoorlandschap en stelden ons tegelijkertijd de vraag waar een laptop anno 2020 eigenlijk aan moet voldoen.
Een laptop voor mobiele werknemers
Mobiliteit is het laatste toverwoord binnen het nieuwe werken. Mensen werken steeds minder vaak vijf dagen per week, acht uur per dag en op een vaste kantoorplek. Laptops zijn bedoeld om meegenomen te worden, zodat je thuis kunt werken, bij een klant kunt werken, of desnoods in het café een videocall kunt houden. Daarvoor zijn een aantal specs extra belangrijk: gewicht, accuduur, veiligheid en veelzijdigheid in de samenstelling. Vier punten waar de Dynabook X50-F uitstekend op scoort.
Veel keuzevrijheid
Net zoals de meeste laptops en notebooks kun je de Dynabook X50 in meerdere soorten en maten verkrijgen. Zo kun je vrijwel altijd kiezen uit 13, 14 of 15 inch. Bij Dynabook vonden ze dit echter niet genoeg en kun je nog behoorlijk specifiek verder doorselecteren. Zo is het RAM werkgeheugen niet direct aan het moederbord vastgeplakt, maar geleverd in twee vrije slots. Daarmee kun je het geheugen eventueel zelf uitbreiden. Bovendien geeft het resellers de mogelijkheid om een X50 met een hogere performance aan te bieden.
Geheugen
Voor het geheugen is uiteraard gekozen voor SSD, met een maximum van 2 TB, meer dan genoeg voor ieder kantoorgebruik. Interessant genoeg kun je ook hier weer kiezen. Namelijk tussen SATA en PCle, twee varianten van SSD. Het belang van keuze Deze keuzevrijheid is belangrijk in het hedendaagse kantoorwezen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van slechts één of twee modellen voor het voorzien van medewerkers. Dit in verband met vergemakkelijkt beheer en onderhoud. Wie van plan is de laptop door te verkopen of als onderdeel van een dienst te verlenen, kan uitblinken door een aantrekkelijke samenstelling te creëren. De X50 komt met zijn nadrukkelijk flexibele opstelling uitstekend tegemoet.
Gewicht en accuduur
Dan nog een ander punt van belang: het gewicht en de accuduur. De zwaarste variant - 15 inch - weegt nog geen anderhalve kilo. Dit komt vooral doordat voorheen zware componenten, zoals het mechanische DDR-opslaggeheugen, zijn vervangen door de zeer lichte elektronische SSD. Bovendien maakt dit ruimte vrij voor een uitstekende accu, die minder vermogen kwijt is aan SSD. Daarmee snijdt het mes aan alle kanten. In totaal gaat de accu zo’n 17 uur mee.
Veiligheid
Last but not least is in deze tijd ook veiligheid van belang. Werknemers die hun bedrijfslaptop - met daarin alle bijpassende gegevens - openen op het Wi-Fi-netwerk van een willekeurig café, bezorgen IT-managers al jarenlang hoofdpijn. Door medewerkers te instrueren om bij het inloggen gebruik te maken van de vingerafdrukscanner of de biometrische gezichtscanner die de X50 biedt, kunnen zij weer met een gerust hart naar bed. Als kers op de taart is er een heuse webcamafsluitregelaar beschikbaar, waardoor zelfs op het moment dat er ongewenste toegang is verleend tot de webcam, deze afgesloten kan worden en privacy intact gehouden wordt. Alles bij elkaar is de Dynabook X50 een royaal voorziene kantoorlaptop waarbij je veel zelf kunt kiezen. Volledig klaar voor 2020 en de mobiele werknemer, een absolute aanrader.