De symptomen van een gameverslaving
Het technologielandschap biedt ons tientallen mogelijkheden om ons leven soepeler te maken en ontspanning te bieden, maar tegelijkertijd liggen verslavingen op de loer. Social media-verslaving en gameverslaving zijn voorbeelden van problemen die technologie met zich meebrengen. Verslaafden ontkennen in de meeste gevallen dat er sprake is van een verslaving. En eerlijk is eerlijk: het is lastig vast te stellen of iemand daadwerkelijk aan een verslaving lijdt, al zijn er zeker een aantal aanknopingspunten die een tipje van de sluier opbiechten.
Omslag verslaving
League of Legends en Call of Duty: het zijn twee spellen die échte gamers ongetwijfeld door en door kennen. Het is dan ook niet gek dat deze mensen daadwerkelijk een vrije dag inruimen om de hele dag te gamen. Het spelen geeft een gevoel van ontspanning en sluit je voor korte tijd af van de buitenwereld. Op zich geen probleem. Waar we ons vroeger onderdompelden in het plezier van ganzenborden, gebeurt dat nu in virtuele 3D-werelden. Toch kan het spelen omslaan in een verslaving. En de scheidslijn tussen hobbyisme en een probleem – flinterdun.
Symptomen
Een gameverslaving is, zoals we net al aangaven, soms lastig te herkennen. Ouders zijn bijvoorbeeld snel geneigd om hun kind verslaafd te noemen, terwijl hier geen sprake van is. Wanneer wel? Het belangrijkste aspect dat vaak naar voren komt, is het chagrijn wanneer de gamer even niet kan spelen. Hij wordt simpelweg prikkelbaar, waarna er geen land meer mee te bezeilen is. Ook is de gamer vaak niet meer mentaal uit het spel te krijgen.
Aan de verslaving ligt vaak een sterk gevoel van eenzaamheid ten grondslag, waarbij verwaarlozing en het gevoel er niet bij te horen zeker geen uitzonderingen zijn. De gameverslaafde verwerkt dit met een onophoudelijke drang om zichzelf af te schermen via een game. Ook wanneer de verslaafde het spel niet speelt, is hij bezig met nieuwe strategieën en denkbeelden. Vaak spelen deze gamers ’s nachts ook door. Is dit niet het geval, dan slapen ze slecht, omdat de game blijft terugkeren in het hoofd. De verslaving problematiseert voortdurend: een werkelijke spiraal.
Gameverslaving-test
Twijfel je of je last hebt van een gameverslaving? Wellicht is het simpelweg een uit de hand gelopen hobby. Het is dan helemaal geen slecht idee om een gameverslaving-test uit te voeren. Als je alle vragen hebt ingevuld, geeft de generator automatisch aan of er sprake is van een gameverslaving. Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Zo niet, dan kan je rustig doorgaan met het volgende level.