De rol van glasvezel in een 5G-netwerk
Frequenties 5G-netwerk worden dit najaar geveild
De frequenties voor het 5G-netwerk in Nederland worden vanaf dit najaar geveild. Hiermee worden ze dus beschikbaar gesteld voor telecomaanbieders. De drie biedende partijen zijn KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Zij mogen van de toezichthouder maximaal 40 procent van de te veilen frequenties in hun bezit krijgen. Anders is de kans aanwezig dat er op delen van het netwerk een monopolie ontstaat. Een werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft onlangs onderzoek gedaan naar de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken. Naar aanleiding van dat onderzoek zijn telecomproviders verplicht om beveiligingsmaatregelen te nemen om zich te weren tegen buitenlandse infiltratie en spionage.
Verschil 5G ten opzichte van huidige 4G-netwerk
Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de snelheid. Daarnaast zijn er nog een aantal andere grote voordelen. Zo zijn er helaas nog steeds een aantal gebieden in Nederland waar, bij een aantal providers, geen 4G-verbinding mogelijk is. Dat zal anders zijn bij 5G. De frequentie ligt namelijk een stuk hoger waardoor het netwerk sneller en beter bereikbaar is. Tot slot kan men bij 5G met veel meer mensen tegelijk gebruik maken van het netwerk. Ook kunnen er meerdere apparaten tegelijkertijd via 5G met elkaar verbonden worden.
Glasvezelnetwerk een must voor uitrol 5G
De uitrol van een snel 5G-netwerk kan problemen op gaan leveren omdat er (nog) niet genoeg krachtige glasvezelnetwerken beschikbaar zijn. Glasvezelnetwerken zijn noodzakelijk voor de verwerking van de datastromen afkomstig van 5G. Het gaat dan, naast verbindingen naar panden, vooral ook om verglazing van de backbone van mobiele netwerken. Immers, een draadloze verbinding gaat vaak voor 99 procent van de ‘reis’ over een vaste lijn. Mobiele netwerken moeten veel fijnmaziger worden bij de introductie van 5G. Deze infrastructuur is randvoorwaardelijk om een verbonden samenleving te creëren waarin mensen, huizen, bedrijven, vervoersmiddelen en apparaten realtime met elkaar kunnen samenwerken. Met andere woorden: glasvezel is heel belangrijk voor de uitrol van 5G.
Is de straling van 5G gevaarlijk?
Tot slot is er onlangs, door de komst van 5G, weer discussie ontstaan over de gezondheidseffecten van smartphones en zendmasten. In april 2019 liet het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten dat uit alle afgeronde onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidsschade zolang de blootstelling maar onder de toegestane limieten blijft. Er is op dit moment geen overtuigend bewijs dat deze straling voor mobiele communicatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Dat er meer zenders worden geplaatst die bovendien dichter bij de ontvanger staan, betekent ook niet dat we aan meer straling blootgesteld worden.