De beste IoT-toepassingen op een rijtje
1. De paal
Bij het woordje ‘paal’ denk je waarschijnlijk niet direct aan ongekende technisch vernieuwingen, maar toch is dat precies waar op dit moment de meeste winst wordt geboekt. Het beste en bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de parkeermeter. Dit apparaat heeft de afgelopen twintig jaar een enorme metamorfose ondergaan. In eerste instantie was er welgeteld één manier om te betalen: door er muntgeld in te gooien en natuurlijk te hopen dat je genoeg guldens in je portemonnee had zitten. Daarna kwam de pinpas, inmiddels aangevuld met de parkeerapp. Dat laatste is een typisch voorbeeld van IoT dat makkelijk toepasbaar is op een grote schaal.
Tegelijkertijd is IoT niet beperkt tot de parkeerpaal. Door een paal met een controller te linken aan een cloudplatform is het mogelijk om via het internet, gekoppeld door een (betaal) app, allerlei diensten aan of uit te zetten. Of het nu een elektrische laadpaal is, of een watertappunt in de stad. Het principe is hetzelfde en kan breed worden toegepast. Vooral gemeenten kunnen hier veel voordeel uit halen.
2. Deelindustrie
De deelindustrie zou niet mogelijk zijn zonder het Internet of Things. Hoe kun je anders even simpel een fiets huren en met lage kosten afrekenen? En waar dat met een fiets kan, daar kan het ook met een auto, een stofzuiger, een koelkast, een wasmachine, of wat dan ook. Uiteraard liggen sommige producten meer voor de hand om te delen, dan anderen. Een wasmachine is bijvoorbeeld prima om te delen. Bij een koelkast ligt dat uiteraard gevoeliger. Op dit moment staat de deelindustrie in Nederland nog in zijn kinderschoenen. Dit zal de komende tien jaar ongetwijfeld drastisch gaan veranderen. En daarvan profiteert iedereen. Consumenten omdat prijzen omlaag kunnen en bedrijven omdat het een hele nieuwe markt creëert.
3 IoT-toepassingen in de zorg
De zorg in Nederland is te duur. Premies moeten ieder jaar weer omhoog en het eigen risico zorgt voor zorg mijdend gedrag bij lagere inkomens. De druk op ziekenhuizen om effectiever te werken, is daardoor enorm vergroot. Door medisch apparatuur te verbinden met het internet, is het mogelijk om uiterst precies te meten en bij te houden wat er gebeurt.Een goed voorbeeld is het bijhouden van de operatietijd. Operatiekamers moeten zo effectief mogelijk worden gebruikt en als de ene patiënt eruit gaat, moet de volgende het liefst gelijk erin. Aan de hand van historische data, geworven via sensors aan de operatiewerktuigen, is het mogelijk om redelijk precies te bepalen hoeveel tijd een patiënt nodig heeft, voordat de volgende erin kan.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om over betrouwbare metingen te beschikken als er iets misgaat. Dit is niet alleen van belang voor de patiënt, maar ook voor de artsen en verpleegkundigen. Zij kunnen na afloop precies terugzien waar het fout ging, om daar vervolgens lering uit te trekken. Ook juridisch kan operatiedata een belangrijke rol gaan spelen. Op dit moment is het bij medische missers nog het woord van de arts tegenover dat van de patiënt.
LEES OOK: De zegen en de vloek van IoT op de werkplek
Hedendaagse IoT-toepassingen
Een hedendaagse definitie van het internet der dingen is: een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Veel huis-, tuin- en keukenapparaten worden nu al verbonden met het internet: van koffers tot portemonnees, van deurknoppen tot horloges… en zelfs tandenborstels. Dat kan erg handig zijn. Bijvoorbeeld dat je reiskoffer of portemonnee begint te zoemen wanneer je te ver uit de buurt loopt. Of dat je deurknop automatisch ontgrendelt als jij hem aanraakt. Dit soort toepassingen worden mogelijk gemaakt door het ‘Internet der Dingen’.
IoT-ontwikkeling
Hebben we het nu nog over twee of drie apparaten die met het internet verbonden moeten zijn, met de opkomst van Internet of Things worden dat er nog veel meer. Hoe lang duurt het nog voordat we alleen nog maar smart TV`s kunnen kopen? En wanneer doet de slimme koelkast zijn intrede? Thermostaten zijn al in toenemende mate verbonden met je smartphone, natuurlijk via de cloud. Om al die apparaten met elkaar te laten communiceren zul je een apparaat nodig hebben die daarin centraal staat. Waarschijnlijk je smartphone. En ja, dan zul je inderdaad gebruiksgegevens moeten delen.