De (on)mogelijkheden van de opvouwbare telefoon

De (on)mogelijkheden van de opvouwbare telefoon

Redactie WINMAG Pro
Wordt 2019 het jaar van de opvouwbare telefoon? Het begint er meer en meer op te lijken. De veelbesproken Samsung Galaxy F, of Fold, komt in april op de markt, snel gevolgd door de belangrijkste concurrenten. Er zijn een aantal zaken die alle opvouwbare telefoons gemeen hebben: ze hebben uiteraard een opvouwbaar scherm en ze zijn ontstellend duur. Maar waar verschillen ze eigenlijk in? En hoe krijg je een scherm vouwbaar?

Het geheim van de opvouwbare telefoon

Om te beginnen is het eerst belangrijk om te weten hoe je een telefoon nu eigenlijk op kunt vouwen. Alle fabrikanten maken daarbij gebruik van dezelfde techniek die OLED heet. Een afkorting voor Organic Light Emitting Diode. Iedereen is inmiddels bekend met LED. Bijna alle lampen die je in huis of op kantoor hebt zijn inmiddels LED-lampen. Ze bieden veel voordelen: ze gaan heel lang mee, genereren haast geen warmte en verbruiken ook bijna geen stroom. Dit zijn ook eigenschappen waar telefoonfabrikanten enthousiast van worden, want hierdoor gaan de accu`s een stuk langer mee.

OLED

Bij een normaal LED scherm is er altijd een lampje achter het scherm die voor de verlichting zorgt. Dit maakt het praktisch onmogelijk om het scherm te buigen. De techniek staat het simpelweg niet toe. Bij OLED kan dit wel. Hierbij is het plastic van het scherm vervangen door een organisch materiaal dat zelf licht geeft als je er stroom op zet. En met deze techniek is het dus wel mogelijk om het scherm te buigen, zonder dat er gekke dingen gebeuren met de verlichting en de kwaliteit van het scherm.

Patenten

Het leuke van de opvouwbare telefoon is dat een fabrikant natuurlijk niet zomaar een telefoon gaat ontwerpen. Om zichzelf te beschermen wordt het ontwerp altijd ruim van tevoren gepatenteerd. En aangezien deze patenten openbaar zijn, is het voor vriend en vijand duidelijk wat er over een jaar of twee jaar in de winkels zal liggen.

De (on)mogelijkheden

Hiermee is het ook nu, nog voordat de modellen in de winkel liggen, al prima mogelijk om een overzicht te bieden van de soorten opvouwbare telefoons die je de komende tijd kunt verwachten. Het enige wat niet duidelijk is, zijn de inhoudelijke specificaties (specs), zoals de processorkracht, het interne geheugen, de kwaliteit van de camera enz. Maar eigenlijk gaat het daar bij de opvouwbare telefoon niet om. Wat wel belangrijk is, zijn de nieuwe mogelijkheden én onmogelijkheden. Als fabrikant kun je een opvouwbare telefoon op verschillende manieren benaderen: defensief, ambitieus, of in the middle of the road.

Defensief

Bij een defensieve benadering, kies je ervoor om een normale smartphone door de helft te doen. Een dergelijk model zie je bijvoorbeeld bij Motorola op de plank liggen. Dit kun je defensief noemen, omdat hierdoor praktisch gezien er niets aan de telefoon verandert. Je houdt nog steeds een scherm van pak hem beet vijf inch, waarmee je dezelfde dingen kunt blijven doen. Het voordeel is dat het uiteraard wel wat goedkoper is om te maken, plus dat niemand er een probleem mee zal hebben om deze telefoon nog in zijn of haar broekzak te proppen. Defensief betekent daarom zeker niet dom. En het is voor Motorola fijn om een onderscheidende telefoon op de markt te brengen.

Naar verwachting

De meeste fabrikanten gaan namelijk voor wat je verwacht. Een smartphone die opgeklapt een traditioneel formaat heeft van vijf inch, maar die je kunt uitklappen tot een tablet van zeven tot acht inch. Bij de Samsung Galaxy F zit het opvouwbare scherm aan de binnenkant. Om er voor te zorgen dat je de telefoon ook ingeklapt kunt gebruiken, is er aan de buitenkant nog een derde scherm beschikbaar. Klap je de telefoon open, dan wordt de inhoud direct overgezet naar de binnenkant. Volgens Samsung is het op deze manier mogelijk om drie apps tegelijkertijd te draaien als je dat zou willen.

LEES OOK: Opvouwbare smartphone: een leuke gadget of een zakelijke must-have?

Voordelen

Het grootste voordeel van een groot scherm is niet alleen dat je een fantastische gadget in je zak hebt. Er zijn ook heus wel praktische voordelen uit een groot scherm te halen. Vergelijk een smartphone maar met een tablet. Video kijken is een stuk fijner, je hebt meer ruimte om te typen en het maakt de weg vrij voor meer complexe apps. Overigens zul je daar nog wel even op moeten wachten. De fabrikanten van de telefoons lopen namelijk duidelijk voor op de ontwikkelaars van de apps. Wel heeft Google een update beloofd waarin de apps door Android automatisch naar de bruikbare schermgrootte worden gezet.

Huawei

Huawei biedt een vergelijkbaar model aan als Samsung, maar dan met het scherm aan de buitenkant. Ingeklapt zit deze dus aan de voor- en achterzijde. En openklapt creëer je een groot scherm. Dit heeft natuurlijk als nadeel dat er geen plek meer is voor een camera en dus is er een soort strip aan één zijde vrijgelaten waar de camera in past. Dit biedt tegelijkertijd een goede grip om de telefoon aan vast te houden als hij opengeklapt is.

Tri-fold

Blijft tot slot nog de ambitieuze variant over van de opvouwbare telefoon. Maar tot nu toe is er nog geen enkele fabrikant die zich daar nu al aan durft te wagen. De echte visionairs hebben namelijk al lang bedacht dat als je een scherm één keer kunt opvouwen, je dit wellicht ook wel twee keer kunt doen. Een tri-fold dus. In theorie kun je hierdoor een compleet computerscherm tot een handbaar formaat mee opvouwen, maar ontstaat er waarschijnlijk ook een soort van vierkante box die je niet meer normaal in je broekzak kunt meesjouwen. Patenten zijn er echter wel genoeg. Nu nog manieren om de technologie praktisch te krijgen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie