Hoe auto's meer en meer tech-wonderen op wielen worden
We kijken naar enkele opmerkelijke en ambitieuze techoplossingen van grote merken die onze manier van autorijden de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk gaan veranderen.
Techniek
Onze Duitse vrienden hebben – emissieschandalen en dergelijke daargelaten – natuurlijk een naam hoog te houden wanneer het gaat om auto en techniek. Wees nou eerlijk, we verwachten eerder innovatieve technologische vooruitgang onder de motorkap en in het dashboard van pakweg een Audi, Volkswagen of BMW. Om te beginnen, dat Audi stelt ons voorlopig niet teleur. Het Zuid-Duitse merk trekt het concept van elektrische mobiliteit voorbij de auto alleen en gaat een tailormade laadsysteem voor thuis leveren. Daarvoor introduceert Audi binnenkort een thuislaadoplossing om de e-tron te integreren in de huiselijke infrastructuur van de gebruiker.
Intelligente interactie met de energiemanagementsystemen voor thuis maakt kostenefficiënt laden volgens de Duitsers mogelijk, desgewenst met gebruikmaking van de energie van zonnepanelen. Audi gaat voor de e-tron uiteenlopende thuislaadoplossingen aanbieden, aangezien daar het merendeel van de laadactiviteiten plaatsvindt. Het standaard, compacte laadsysteem van de Audi e-tron biedt de mogelijkheid om de auto op te laden bij maximaal 11 kW. Het optionele connect-laadsysteem verdubbelt het laadvermogen tot 22 kW, waarbij de Audi e-tron wordt voorzien van een tweede, optionele lader. Het connectlaadsysteem is tevens te koppelen aan de energievoorziening binnen het huis. Via het wifithuisnetwerk voorziet het laadsysteem in samenwerking met het home energy management system (HEMS) in intelligente laadfuncties.
Kosten- en CO2- geoptimaliseerd laden
Met het connect-laadsysteem en een geschikt HEMS kunnen e-tronrijders gebruikmaken van variabele energietarieven om hun Audi e-tron op te laden. Dit systeem kan de batterij opladen op momenten waarop elektriciteit goedkoper is, terwijl het tegelijkertijd rekening houdt met individuele mobiliteitsvereisten, zoals de tijd van vertrek en de batterijstatus.
Wanneer hun huis is voorzien van zonnepanelen, kunnen e-tronrijders het laadproces optimaliseren door die zonne-energie te gebruiken om hun Audi e-tron mee op te laden. De elektrische SUV doet dat door zonnige momenten via de weersverwachting mee te nemen in de laadcyclus wanneer hij thuis is aangesloten op het energienet. De intelligente laadfunctie beschermt tevens tegen mogelijke stroomuitval. Klanten laden altijd met de maximaal beschikbare capaciteit die het energienet thuis en de auto aan kunnen. Het laadsysteem kijkt daarbij ook naar de energiebehoeften van andere energiegebruikers in het huis, om overbelasting van het thuisnet en daarmee het doorslaan van stoppen te voorkomen.
Veiliger op de fiets
In het Amerika van Trump kan en mag er natuurlijk niet achtergebleven worden met slimme tech in alle modellen. Zo introduceert Ford technologie waarmee fietsers in de omgeving van automobilist worden opgemerkt. Want naarmate meer mensen gaan fietsen, is er ook steeds vaker irritatie tussen automobilisten en fietsers in Europese steden, bedachten de techneuten. Op het moment dat de infrastructuur alle verschillende soorten weggebruikers maar amper kan bijbenen, komt Ford met een nieuwe campagne die is gericht op het verbeteren van veiligheid en het verminderen van vervuiling en opstoppingen in het verkeer.
Om dat te bereiken, heeft het bedrijf een bijzondere virtual reality-ervaring ontwikkeld. ‘WheelSwap’ laat automobilisten en fietsers zien hoe onattent gedrag in het verkeer op zijn minst huiveringwekkend en mogelijk zelfs fataal kan zijn voor hun medeweggebruikers. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat bijna alle deelnemers na het ondergaan van de ervaring zeggen hun gedrag te zullen aanpassen. En dat is nodig, want op dit continent zijn er 250 miljoen fietsers en bij 1 op de 12 dodelijke ongevallen is een fietser betrokken. Veel steden stimuleren fietsen, omdat het bewezen voordelen biedt voor de gezondheid, voor de luchtkwaliteit en voor de doorstroming van het verkeer.
Mobiliteitsstrategie van Ford
De mobiliteitsstrategie van Ford is om een breed pakket aan producten en diensten te bieden om alle lagen van het vervoerssysteem te verbeteren – auto’s, infrastructuur, connectiviteit en digitale services – zodat mensen zich vrijer kunnen bewegen in de stad van de toekomst. De strategie behelst pilotplannen zoals een samenwerking voor auto- en fietsdelen van Ford Duitsland en Deutsche Bahn Connect GmbH (een dochterbedrijf van Deutsche Bahn AG), de shuttledienst voor forenzen Chariot, bedoeld voor bewoners in wijken die niet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, en slimme bankjes die voetgangers onderweg helpen online te blijven via mobiel opladen en wifi.