Google overwoog Trump te saboteren
'Geen van deze ideeën zijn geïmplementeerd', verklaarde een Google-woordvoerder vlot en nadrukkelijk. Toch blijkt, uit door The Wall Street Journal gepubliceerde interne e-mails, dat een aantal Google-medewerkers op het punt stonden om zoekresultaten te filteren op basis van persoonlijke voorkeur. De geopenbaarde e-mailreeks bevat een bespreking over een mogelijke voordelige weergaveplaatsing van bepaalde pagina's. Onder de besproken pagina's valt een pagina waarop Amerikaanse burgers bezwaar kunnen maken tegen het inreisverbod; een door Trump geïntroduceerde beperking voor reizigers afkomstig uit onder andere Iran, Syrië, Libië en Jemen.
Inreisverbod
Het plan van de medewerkers stamde uit een groot aantal islamofobe webpagina's, welk verschenen op zoekwoorden als 'islam' en 'iran'. Zoekwoorden als 'Mexico' en 'latino' zouden veelal racistisch getinte websites uitdraaien. In de interne correspondentie wordt nadrukkelijk vermeldt dat het mengen met politieke zaken geen voorkeur heeft. Ongeacht dat werd het manipuleren van de weergaves ernstig overwogen.
Trump vuurde onlangs een reeks schoten richting Google, waarin hij het bedrijf beschuldigde van de nu aangetoonde overweging. Daartegenover is er momenteel geen concreet bewijs dat Google de zoekresultaten rondom Trump heeft aangepast. Google duidde ter reactie op het algoritme, wat verantwoordelijk zou zijn voor een meerderheid aan Trump-kritische resultaten.
Wél is aangetoond dat Google weergaven filtert op basis van menselijke afwegingen. Zo werken zij samen met Snopes (een bedrijf dat websites controleert op nepnieuws), om vervolgens nieuwspagina's met deze stempel nadelig te behandelen. Of diezelfde stempel toegepast wordt (of zal worden) op basis van politieke voorkeur, bijvoorbeeld op Trump-kritische webpagina's? De kans is aanwezig, en daarom de aandacht waard.