Musthave beeldscherm voor intensieve gebruikers
Wat is belangrijk bij het kopen van de juiste monitor? Om er een paar te noemen: de grootte, de poort-aansluitingen en last but not least een onwijs scherp beeld. Heb je wel eens aan de iiyama ProLite XUB2395WSU-B1 gedacht?
Het scherm is goed te kantelen en laat zich gemakkelijk aansluiten. Wij hebben ons testexemplaar aangesloten op HDMI en dat ging zonder problemen. Om het verhaal compleet te maken, bij ons testexemplaar zat een stevige powerkabel, een USB-kabel en een Displayport-kabel. Aan de rand zien we twee aansluitingen voor USB zitten, op een handige plaats. Achterop en netjes weggewerkt zien we de gebruikelijke poorten, met zoals we hierboven vermeldden een aansluiting voor HDMI.
Deze Japanner heeft een mooi formaat van 22,5 inch met IPS. De resolutie is 1920 x 1200 pixels. Straks meer over de resolutie en de scherpte van het beeld, eerst onze algemene indrukken.
Algemeen
Onze monitor heeft een zwarte behuizing en is netjes afgewerkt. De resolutie van 1920x1200 geeft de gebruiker 11% meer effectieve schermruimte dan Full-HD. Dat is een uitkomst voor wie veel met spreadsheets of tekstbestanden werkt, of iemand die beroepshalve veel internet. De diagonaal is niet supergroot (zeker niet klein) maar dat valt niet op omdat een groot deel van het oppervlak effectief wordt ingezet voor het scherm zelf.
Dunne randen dus, maximale benutting van het oppervlak. Er is nog net ruimte om de merknaam onderaan het scherm af te beelden, met de QR-afbeelding en de voornaamste eigenschappen. In de rechter onderhoek geeft een blauw lichtje aan dat de computer aanstaat. iiyama wint die ruimte door aan de achterkant, rechts onderin de hoek van het beeldscherm de noodzakelijke andere knoppen te plaatsen.
De bovenste is de input source, met drie poorten als optie. Daaronder zit de knop voor de verschillende beeldschermodi. Er zit een eco-functie op die je naar wens aan of uit kunt zetten. Door meerdere keren te drukken wandel je door drie ECO-lagen heen en kun je de monitorhelderheid naar wens instellen. Het derde knopje staat voor het geluid, maar daar zal je zelden gebruik van maken omdat steeds meer gebruikers dat regelen via him computer or extern apparaat. Nice to have, maar niet edit nodig. Daarna de menu-knop.
Mocht je onvoorzien het typenummer van je monitor niet meer weten, dan kun je die hier met een enkele druk op de knop vinden. Daarnaast vind je hier alle andere functies die hierboven staan. Met de onderste knop schakel je de monitor uit. Waar we bij andere monitors wel eens vastlopen in de menu's, gaat het hier allemaal heel natuurlijk en vlot.
Blauwlicht
Ook heel handig is een `blauwlicht-reducer'. Er is in de vakliteratuur, maar ook in algemene tijdschriften, veel geschreven over de nare gevolgen dat blauwlicht op onze gezondheid heeft. Dit spectrum van het licht is ronduit schadelijk en er zijn vermoedens dat het de productie tegengaat van een belangrijk slaaphormoon. Iedereen die 's avonds laat televisie kijkt en daarna moeilijk in slaap kan komen weet daar over mee te vertellen. iiyama heeft de literatuur ook gelezen en actie ondernomen door een 'blauwlicht-reducer' in te bouwen. Dat is bijzonder sympathiek voor wie lange dagen op kantoor achter het scherm maakt.
Test
Maar wat zeggen de objectieve feiten? Daarvoor lopen we een vast aantal gegevens af. Ten eerste houden we de monitor kritisch tegen het licht van patronen, om te zien of de beeldkwaliteit op orde is. Resultaat: de cirkels op het testscherm zien er rond uit, dus geslaagd! Volgende controle is het checken op dode pixels. Dat doen we aan de hand van de kleuren, zwart, wit rood, groen en blauw. We zien er geen, dus ook daar is deze monitor voor geslaagd.
Ook de uniformiteit van grijs is gelijkmatig verdeeld. We doen dat in drie stappen: 25, 50 en 75%. Ook hier geen gekke dingen. De scherpte dan, reuzebelangrijk bij de aanschaf van een computerscherm. Daarvoor bekijken we een faketekst met verschillende fontgroottes. Beginnend bij 10, uitlopend tot 18. Een mindere monitor kan die verschillen niet aan en zal niet in staat zijn de tekst op alle formaten te reproduceren zonder blurry te worden.
Mocht je ondertussen al een beetje fan zijn van deze monitor, dan hebben we goed nieuws: met vlag en wimpel geslaagd. De letters worden kristalhelder weergegeven. Ook de beeldhoek doet het goed. Om dat te bepalen plaatsen we verschillende cirkels op het scherm. Die bekijken we vanuit verschillende hoeken. Een mindere monitor valt bij deze test door de mand doordat de cirkels van formaat veranderen, maar dat is hier niet het geval. Wij zijn bijzonder in onze nopjes met dit eindresultaat.
SPECS
Prijs: € 169,- incl. BTW
Diagonaal: 22.5"
Panel: IPS Panel Technology LED, matte finish
Native resolutie: 1920 x 1200 ( 2.3 megapixel)
Aspect ratio: 16:10
Brightness: 250 cd/m2 typical
Statisch contrast: 1000:1 typical
Colour support: 1.07B (10bit)
Horizontal Sync: 30 -85 KHz
Vertical Sync: 50 - 76Hz
Signal input: VGA x1, HDMI x1 DisplayPort x1
HDCP: ja
Aansluiting voor koptelefoon: ja
Rotatie: (PIVOT function) 90°
Swivel-stand: 90° ; 45° left; 45° right
Tilt-hoek: 22° up; 5° down
VESA-mounting: 100 x 100mm
Info: iiyama.com
CONCLUSIE
De monitor geeft een rustig beeld. We hebben hem een dagje getest op de redactie en het viel ons op dat aan het eind van de dag onze ogen minder vermoeid waren dan normaal. Qua gebruiksgemak vinden we de verschil-lende poorten om het apparaat aan te sluiten een grote plus. In onze testopzet sloten we het zonder moeite via HDMI aan op een lap-top van HP.
Tel daarbij op dat iiyama slim met ruimte omgaat door de interface van de verschillende modi op de achterkant van het scherm te plaatsen, en dat de menu's heel natuurlijk door te lopen zijn, en je begrijpt dat wij bijzonder tevreden zijn met dit beeldscherm. Gebruikers die langere tijd op kantoor achter een beeldscherm zitten doen een goede koop met dit product.