Copernic: intelligente zoekmachine voor desktop pc of server
Om het zoekprogramma te laten werken, maakt Copernic eerst een indexbestand. Copernic doorzoekt de harde schijf en maakt hiervan een doorzoekbaar tekstbestand met links naar de bestanden op de harde schijf. Bij een zoekopdracht maakt Copernic gebruik van het indexbestand waardoor de harde schijf ongemoeid blijft. Dat scheelt niet alleen tijd maar verlengt ook de levensduur van de harde schijf.
Als Copernic voor de eerste keer een harde schijf indexeert, kan dat een behoorlijk lange tijd in beslag nemen. Het is slim om deze klus in de avond of nachtelijke uren te klaren, omdat het indexeringsproces beslag legt op de systeembronnen, waardoor je pc trager gaat werken. Na de eerste volledige index is Copernic klaar voor gebruik.
Natuurlijk voeg je in de loop van de tijd weer bestanden toe aan de harde schijf. Daarom zal Copernic de index regelmatig bijwerken. Via de instellingen kun je aangeven met welke frequentie het programma dit klusje moet klaren. Via een optie in het menu kun je de index ook direct laten bijwerken.
Zoekopdracht
Via een overzichtelijk venster kun je een trefwoord invoeren, waarna Copernic de zoekopdracht start. Met behulp van verschillende tabs (alles, e-mails, foto’s, muziek, video’s, etc.) zijn de gevonden bestanden al gesorteerd aar bestandsformaat. De volledige versie van Copernic ondersteunt meer dan 150 bestandsextensies. Soms levert een zoekterm te veel resultaten op. Daarom kun je met Copernic de zoekopdracht verfijnen met zelf in te stellen criteria zoals bijvoorbeeld bestandsomvang, bestandstype en zelf te kiezen mappen op de harde schijf.
Daarnaast ondersteunt Copernic ook 'exact zoeken'. Dat is handig als een specifieke zoekterm uit meerdere woorden bestaat. In dat geval plaats je de zoekterm tussen aanhalingstekens. Met Copernic kun je ook Boolean Operators inzetten zoals and, or, not, near en nog veel meer.
Clouddiensten
Met Copernic kun je ook clouddiensten doorzoeken. De applicatie biedt ondersteuning voor Google Drive, OneDrive en Dropbox. De clouddiensten bieden weliswaar een ingebouwde zoekfunctie vanuit de webinterface, maar het is wel handig als je vanuit Copernic tegelijkertijd zowel de harde schijf als clouddiensten kunt doorzoeken. Het is wel jammer dat Copernic vooralsnog maar drie clouddiensten ondersteunt.
Twee varianten
Copernic is verkrijgbaar in twee varianten: Desktop Search en Copernic Search Server. Met Desktop Search is het mogelijk om het te gebruiken op een individuele computer. Copernic Search Server is geschikt voor organisaties waar medewerkers dezelfde netwerkschijf gebruiken. Copernic Search Server houdt rekening met Windows Acces Rights, dus je kunt nog steeds bepalen welke persoon toegang krijgt tot bepaalde bedrijfsinformatie op de server.
Copernic werkt tegenwoordig met jaarabonnementen. De volledige versie van Desktop Search kost $ 24,95 per jaar. Met een server en maximaal drie gebruikers betaal je bij Copernic Search Server een jaarlijks bedrag van $ 600. Dat bedrag loopt op naarmate meer gebruikers Copernic Search Server op hun werkstation hebben geinstalleerd.
Conclusie
Heb je een harde schijf met veel content en ben je veel tijd kwijt met het zoeken naar het juiste bestand? Dan is Copernic wat voor jou. Na indexering van de harde schijf biedt Copernic razendsnelle zoekresultaten, die je verder kunt verfijnen met zelf te bepalen criteria.