Biometrie betekent einde van ons wachtwoordenprobleem
Het duurt niet lang meer voordat we af zijn van weer het zoveelste wachtwoord bedenken en onthouden in onze werkomgeving. Uit velerlei onderzoek blijkt dat de gemiddelde computergebruiker niet erg uitblinkt in het kiezen van sterke wachtwoorden. Nog altijd staat het cijferrijtje ´123456´ stijf bovenaan in de top-5 van meest gebruikte wachtwoorden. Alternatieven als ´password´, ´qwerty´ en van 1 tot 8 tellen zijn niet veel beter, maar ook nog steeds erg populair. Echter, helaas ook favoriet bij hackers. Zij kunnen met dergelijke wachtwoorden moeiteloos inbreken in zakelijke systemen. Toch blijft de gemiddelde gebruiker het belang van een sterk wachtwoord onderschatten. Of is gemakzuchtig zo je wilt. Daarom wordt het hoog tijd dat het gebruik van wachtwoord of pincode plaats maakt voor de inzet van biometrie. De gemiddelde consument is immers al langer gewend aan de vingerafdruk voor de smartphone. Dat kan ook op een veilige manier in de zakelijke omgeving. Daarmee wordt het voor de professional een stuk makkelijker. De zoveelste cijfer/letter combinatie wordt verleden tijd. En ook IT-managers worden blij. Hun IT-huishouding wordt een stuk veiliger.
Eerstelijns digitale defensie op orde
De zakelijke laptop is het apparaat dat veelal de eerstelijnsdefensie vormt voor een bedrijf. Mobiel werken wordt steeds meer de norm. De explosieve groei van digitale mobiliteit gaat wel gepaard met grote veiligheidsuitdagingen. Want zodra de gebruiker buiten de fysieke deuren van het kantoor, zorginstelling of fabrieksvloer komt, moet hij nog steeds veilig kunnen werken. Dat belang wordt alleen maar groter bij toenemende cybercriminaliteit en strengere wet- en regelgeving rondom bescherming van (digitale) persoonsgegevens. Dus het is niet vreemd dat IT-organisaties geen enkel risico willen lopen met de inzet van nieuwe, of anders gezegd niet-bewezen technologie zoals biometrie doet vermoeden.
Het tegendeel is waar. Veel banken en verzekeraars doen al langer een beroep op biometrie. Grote financiële instellingen maken gebruik van stem- of irisherkenning. Vaak worden deze toepassingen nu nog gecombineerd met de inzet van een pincode of wachtwoord. Maar het zal niet lang meer duren voordat bedrijven en instellingen volledige voorkeur geven aan een vingerafdruk, stem of persoonlijke gelaatsuitdrukking. 80% van de beroepsbevolking zal in 2021 gebruikmaken van biometrische veiligheid gebaseerd op natuurlijke eigenschappen van de mens. Zo is de verwachting van onderzoekers en marktanalisten.
Nieuwe ‘form-factors’ bevorderen inzet biometrie
Dat we steeds meer mobiel werken, ziet iedereen om zich heen gebeuren. Vaak uitgerust met een laptop of een zakelijke tabletcomputer. Ook dat gaat veranderen. Nieuwe type apparatuur verschijnt steeds meer op het toneel van onze werkvloer. Cloudcomputing zorgt bijvoorbeeld voor de mini-pc waarmee de chauffeur zijn handen vrij houdt voor het besturen van zijn heftruck. Aan zijn broekriem draagt hij het kleine lichte apparaat en op zijn neus staat de ‘augmented reality’ werkbril. Via een volwaardig Windows 10 scherm krijgt hij zo de laatste instructies van de fabrieksmanager. Een medisch specialist ruilt straks ook de laptop in voor een polsband waarop hij de meest actuele patiëntgegevens gepresenteerd krijgt. Allemaal zogenaamde Machine-to-Machine (M2M)-oplossingen die steeds vaker op de werkvloer verschijnen. En daarmee is het ook veel logischer om via een vingerafdruk of stemherkenning toegang tot het apparaat te krijgen.
Kortom, werken wordt een stuk makkelijker en veiliger met de inzet van biometrie. Het is een kwestie van tijd dat we straks definitief verlost zijn van onze wachtwoorddilemma’s.