Synology Rackstation RS3618xs droom van een NAS voor het MKB
Dan moet je er wel ruimte voor hebben. Anders gezegd: je ziet de RS3618xs niet gemakkelijk over het hoofd. Dat besef je bij het uitpakken van de NAS.
Het gevaarte weegt 14,5 kg en is ook niet bepaald klein te noemen. Niet dat dit erg is, je verwacht het juist bij een apparaat als dit. Ga maar na, met deze oplossing heb je als bedrijf een NAS te pakken waar je nog heel lang veel plezier van gaat beleven. Die mag er zijn.
Voor we het daarover gaan hebben, eerst nog voorwie dit apparaat geschikt is. Let op, dit apparaat kun je niet even wegmoffelen zoals we weleens met desktopversies doen. Bij kleine bedrijven zien we vaak, verspreid over het bedrijf, kleine NASsen staan, maar dat is bij een rackmount-NAS als de RS3618xs niet meer nodig.
Deze jongen kan het helemaal alleen. Is het wel geschikt voor het MKB?
Jawel! Heb je als bedrijf serverruimte, dan past deze NAS daar perfect bij. Technisch ben je goed af, want de koeling bij deze rackrnount neemt relatief minder ruimte in dan bij een desktopversie, waardoor je meer ruimte overhoudt voor de schijven.
Daarnaast spreekt het voor zich dat middelgrote tot grote bedrijven niet buiten een rackmount kunnen. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk door aan te modderen met een desktop-NAS, terwijl Synology zulke mooie rackmounts maakt. Wij zeggen: wat maakt het uit als je niet het nog niet volledig gebruikt? Dan koop je hem toch gewoon op de groei?
RS3618xs helemaal van deze tijd
Deze NAS is helemaal van deze tijd met aandacht voor het moderne kantoorleven. Het draait op Diskstation Manager, het besturingssysteem voor NAS-devices van Synology. Hierin zijn diverse applicaties beschikbaar, denk aan filesharing, databack-up (of course) en collaboration-tools om de arbeidsproductiviteit te verhogen.
Het wordt pas echt interessant dat certificeringen van VMware, Citrix, Microsoft Hyper-V en Openstack Cinder, naadloos met de RS3618xs geïntegreerd worden in een zakelijke virtualisatie-omgeving.
De vraag is: hoe krijgt Synology dat voor elkaar? Daar gaan we het nu over hebben.
Formidabel systeemgeheugen
We zien in de specificaties dat deze NAS over een quad -core processor bezit. Standaard komt die met een geheugenmodule van 8 GB (1 x 8GB). Voor grote bedrijven is dit wellicht onvoldoende, maar zoals gezegd is deze NAS is gebouwd op de groei. We zien ruimte voor geheugenslots. Wat betekent dat je met 4 x 16 GB kan uitbreiden tot maximaal 64 GB systeemgeheugen. Nice!
Massa's opslagruimte
Goed, dat is het systeemgeheugen. Hoe zit het met de opslag van de data? De maximale interne capaciteit is 144 TB.
Is dat alles?
Nee, met de hulp van de expansion-units komen we op een hoger getal uit. Reken even mee: dat is 144 TB 12 TB per drive x 24 = 432 TB.
Daarbij is het maximaal formaat van een volume 200 TB, waarbij 32 GB RAM vereist is, en dat dan alleen voor RAID 5 of RAID 6 groepen. Voor andere RAIDS geldt een max van 108 TB.
Verder heeft deze NAS een Hot Swappable-station.
Dat is goed nieuws voor wie tijd tekort komt, want je kunt hiermee de harde schijven erin en eruit halen zonder dat je de complete NAS hoeft te herstarten. Perfect dus voor het bedrijfsleven waar tijd geld is.
Elegante koeling
Al die mooie spullen hebben koeling nodig.
De ventilator heeft drie snelheden: volledige snelheid, koele modus en stille modus. Er is veel ruimte in de kast en de ventilator is gemakkelijk te vervangen. Deze wolk van een NAS produceert iets meer dan 50,2 dB aan geluid. Oftewel, hij maakt nog minder geluid dan de gemiddelde elektrische
tandenborstel. Zelfs schrijft Synology dat het geluid is getest met een of meerdere inactiewe Seagate 2TB ST2000VN000-harde schijven. Geluid is gemeten met 40AE-microfoons, elk op 1 meter van de Synology NAS vooraan en achteraan; achtergrondgeluid: 16,49 - 17,51 dB(A). Dit alles bij een temperatuur van tussen de 24,25-27,75 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 58.2-61.8%
Natuurlijk schakelt hij automatisch aan en uit. De koeling is vanuit je luie stoel te bedienen door het Wake on IAN/WAN-mechanisme.
De voedingsadapter vraagt 500W. Het stroomverbruik is door Synology gemeten terwijl het systeem volledig was geladen met Western Digital 1TB
WD10EFRX harde schijven.
Verbindingsmogelijkheden
Voldoende systeemgeheugen, bakken met opslagruimte. Hoe krijgen we data van de devices naar de NAS en vice versa? We tellen 4 1 GbE-poorten met een RJ - 45-aansluiting en 2 USB 3.0-poorten. Daarnaast zijn er nog twee uitbreidingspoorten. Met deze Synology haal je het handige link aggregation in huis. Dat is wel zo praktisch met zoveel data aan weerszijden van de kabels. Bijkomend voordeel is dat je daardoor redundantie in je netwerk opzet.
We spreken uit ervaring dat DAT onmisbaar is in je netwerk want wat ons ook beloofd wordt, fouten kom je overal tegen. Ook in je netwerk. Ook
bij het verplaatsen van grote hoeveelheden data van de NAS naar de machines in je netwerk Met redundantie neemt de ene kabel de ander over, mocht het misgaan - en dat vinden wij een prettig idee. Mocht je er niet uitkomen met de netwerkverbinding, dan kun je je toevlucht nemen tot de USB- poort. Je weet maar nooit.
Nu we het hebben over gegevensoverdracht, er is nog een laatste optie: Peripheral Component Interconnect Express (PCIe). Met deze moderne ervanger van AGP en PCI heb je als bedrijf alles in huis wat je nodig hebt. Steek er de juiste PCI-e netwerkinterfacekaart in en BAM! Je hebt ineens een 10 Gigabit Ethernet Network Interface Card tot je beschikking Wow!
Meer weten? Later deze week: gebruikersaccounts en security op deze dijk van een NAS! Of ga voor meer informatie naar de officiële website van Synology.