Saving face: zo probeert Facebook zich uit de nesten te werken
Het Cambridge Analytica-schandaal zit Facebook logischerwijs alles behalve lekker. Kwam Facebook voorheen nog wel eens weg met een misstap hier en daar, dit schandaal is van een andere orde. Toch wringt het bedrijf zich in allerlei bochten om te redden wat er te redden valt.
Met Cambridge Analytica lijkt het vertrouwen in Facebook een deuk opgelopen te hebben die echt niet makkelijk te repareren valt. Ondanks blogposts met veranderingen die Facebook door wil voeren en een ‘sorry, but not really’-brief van Mark Zuckerberg himself doet Facebook op papier voorkomen alsof ze alle intenties hebben wel fatsoenlijk om te gaan met de data van haar gebruikers.
Het bedrijf moet wel, nu Mark Zuckerberg zich moet verantwoorden voor zijn bedrijf op Capitol Hill voor commissies van de senaat vanwege het privacyschandaal. Hieronder tref je een samenvatting aan van de eerste hoorzitting. Een transcript is hier te lezen.
Facebook pakt datamisbruik aan
Het belangrijkste wat Facebook kon doen is datamisbruik aanpakken, iets waarvan ze zeggen dat ze dat ook gaan doen. Zo wil Facebook open kaart spelen over apps die je data misbruiken en zullen ze zelf grondig alle apps onder de loep nemen die grote hoeveelheden data van gebruikers gebruiken en wellicht misbruiken. Eerder al verscheen er een tool online waarmee Facebook je laat checken of jouw data in handen is van bepaalde bedrijven.
Data abuse bounty
Vandaag lanceert Facebook hun Data abuse bounty-programma. Dit moet mensen bewegen om datamisbruik door apps te melden en zou in theorie veel geld op kunnen leveren. De grootte van het bedrag varieert per situatie, maar kan best wat opleveren als we afgaan op de $40.000,- die Facebook volgens eigen zeggen heeft uitbetaald binnen hun Bug bounty-programma.
En verder
Hoe Facebook verder zal gaan en hoe groot de uiteindelijke (reputatie)schade van het platform is, is nog even afwachten. Mark Zuckerberg is in ieder geval nog niet klaar op Capitol Hill, want er volgt nog een tweede zitting waarin hij wordt gehoord. Facebook doet er tegelijkertijd alles aan om te redden wat er te redden valt. Het platform zal niet van de ene op de dandere dag omvallen, maar het Cambridge Analytica-schandaal laat wel zien dat data van gebruikers geen vrije valuta is voor Silicon Valley en dat is uiteindelijk goed nieuws.