Facebook laat gebruikers checken welke bedrijven toegang tot hun gegevens hebben
De 87 miljoen potentieel getroffen personen (90.000 in Nederland) in het schandaal rondom bij Cambridge Analytica krijgen een bericht van Facebook.
In het bericht doet Facebook uit de doeken hoe het datalek is ontstaan en hoe de vertrouwelijke gegevens in handen zijn gekomen van Cambridge Analytica. Facebook zegt in het bericht ook dat het omstreden bedrijf inmiddels van het sociale netwerk is verbannen.
2,2 miljard gebruikers
Alle 2,2 miljard gebruikers wereldwijd ontvangen vandaag van Facebook ook een bericht om te checken welke apps en websites toegang hebben tot hun gegevens. Ook kunnen de gebruikers een overzicht bekijken met eerder verwijderde apps.
Facebook begint maandagavond 9 april 2018 met het versturen van de berichten vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd. De berichten verstuurt Facebook in batches, dus de kans is groot dat je pas later een melding ontvangt.
Amerikaanse Senaat
Over de timing van de verzending heeft Facebook natuurlijk nagedacht. Dinsdag 10 april 2018 moet Mark Zuckerberg tegenover de Amerikaanse Senaat verantwoording afleggen over de manier waarop Facebook omgaat met data van hun gebruikers.
Nu kan hij in elk geval met een gerust hart verklaren dat de Amerikaanse gebruikers heeft geïnformeerd en een tool heeft aangereikt waarmee ze kunnen checken wie toegang heeft tot hun gegevens.
Update: Na de senaat
Inmiddels heeft Zuckerberg voor de senaat gestaan, maar de grote vraag blijft.
Wat het antwoord ook is, na 25 mei 2018 kan bovenstaand schandaal niet meer gebeuren.