Willem Vermeend reageert op plagiaat in boek en neemt verantwoordelijkheid voor deze ‘stommiteit’

Willem Vermeend reageert op plagiaat in boek en neemt verantwoordelijkheid voor deze ‘stommiteit’

Redactie WINMAG Pro
Er is momenteel veel te doen om het boek wat Rian van Rijbroek met Willem Vermeend heeft geschreven. In 'De wereld van cybersecurity en cybercrime' worden diverse passages uit andere bronnen overgenomen zonder zelfs een vermelding. Plagiaat dus. Vermeend noemt het ‘een stommiteit’.

Oud-staatssecretaris en -minister Willem Vermeend reageert op de beschuldigingen van plagiaat die hij gepleegd zou hebben in het boek wat hij samen met Rian van Rijbroek schreef in het NOS Radio 1 Journaal. Vermeend erkent dat het plagiaat is, maar blijft wel beweren dat er voetnoten zouden zijn weggevallen: ‘Ik spreek u niet eens tegen, het is gewoon waar. Ik ga niemand beschuldigen. Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit’, aldus de ex-minister.

Toch plagiaat

Vermeend blijft volhouden dat er voetnoten zijn weggevallen. Of dat waar is of niet maakt niet uit, het blijft plagiaat. ICT-advocaat zegt dat een bronvermelding enkel volstaat wanneer een tekst geparafraseerd of geciteerd wordt. ‘Je moet die informatie in je eigen woorden zetten of je moet citeren. Als je met de juiste bronvermeldingen hele teksten overneemt, pleeg je alsnog auteursrechtinbreuk’, aldus de advocaat tegenover de NOS.

In het boek werden hele delen uit NRC Handelsblad en De Volksrant gebruikt, alsook Wikipedia-artikelen en een artikel van Arnoud Engelfriet, ICT-jurist en auteur. Uitgever Theo Oskam van EinsteinBooks heeft het boek inmiddels uit de handel genomen. Eerder al reageerde Van Rijbroek op de plagiaat: ‘Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed.’

Hoofdredactie Nieuwsuur biedt excuses aan

Nieuwsuur betreurt de onrust en verwarring die is ontstaan door de uitzending waarin Rian van Rijbroek te gast was als expert op het gebied van cybersecurity. De hoofdredactie van Nieuwsuur heeft daarom hun excuses aangeboden:

‘Maandag was Rian van Rijbroek te gast over de DDoS-aanvallen. Vanavond werd bekend dat haar boek over de cybercriminaliteit uit de handel is genomen. Eerder bleek al dat er in het studiogesprek onjuistheden zijn verteld. Daardoor is verwarring ontstaan. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat verdient dus excuus’, aldus de hoofdredactie van Nieuwsuur.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie