China investeert groots in gezichtsherkenningtechnologie

Redactie WINMAG Pro
De Chinese staat heeft een recordbedrag van omgerekend 400 miljoen euro geïnvesteerd in gezichtsherkenningstechnologie. Face++, een bedrijf uit China dat de investering heeft ontvangen wil met de techniek slimme steden ontwikkelen, maar privacyvoorvechters vrezen voor een surveillancestaat.

Gezichtsherkenning is in China al enige tijd een snelgroeiende sector en Face++ is één van de grootste bedrijven in dit gebied. Het bedrijf wil de technologie gebruiken om, in samenwerking met kleine overheden en technologiebedrijven, slimme steden te ontwikkelen. Voorvechters voor privacy zoals Human Rights Watch vrezen het ergste.

Eerder al liet laatst genoemde organisatie weten China in de gaten te houden toen bekend werd dat het land stempatronen van Chinezen verzanmelt en opslaat in een database.

China investeert in gezichtsherkenning

Lees ook: Eerste arrestatie op basis van gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning in China

In verschillende Chinese steden worden al beveiligingscamera's gebruikt met gezichtsherkenningsmogelijkheden, bijvoorbeeld om criminelen op te sporen. China laat weten de technologie te willen gebruiken om alle burgers een sociale kredietscore te geven waarin vermeld moet worden of mensen zich aan de wet houden, hoe ze er financieel voor staan en hoe ze zich op hun werk gedragen.

Verschillende Chinese bedrijven helpen de overheid al aan deze informatie door verzamelde persoonsgegevens naar centrale overheidsdatabases te sturen, zonder dat er privacyregels in acht genomen worden.

Veiligheid belangrijker dan privacy in China

Hoewel privacy in het westen een groot goed is tot op bepaalde hoogte (zoals de sleepwet laat zien worden grenzen van privacy ook hier opgezocht en mogelijk opgerekt), Lijkt de gemiddelde Chinees hier niet om te malen, of dit in ieder geval niet te laten blijken. Nu is de bevolking in China wel gewend aan staatscontrole op grote schaal, maar er is nog een reden.

Wang Shengjin, professor aan de Tsinghua University op de afdeling Electronic Engineering, denkt dat privacy wel degelijk leeft onder Chinezen. 'Zowel privacy als veiligheid speelt een rol in het leven van mensen', aldus Wang. 'Ik denk dat als deze zaken met elkaar in conflict komen, Chinezen over het algemeen voor veiligheid kiezen.'

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie