5 afwegingen om te maken voor de aanschaf van een office monitor
1: Afmetingen: groter is niet altijd beter
Het eerste waar je naar kijkt wanneer je in de markt ligt voor een nieuwe monitor is de grootte. Dat komt meestal neer in het bepalen hoeveel ruimte je op het bureau hebt om de monitor te plaatsen. Houdt natuurlijk ook rekening met het werk wat er op de monitor gedaan wordt. Zo heeft een video-editor logischerwijs een ander formaat monitor nodig dan een secretaresse. Hieruit volgt eigenlijk ook al het type monitor. Neem je een monitor met breedbeeld of juist één met nauwe verhoudingen? Dit hangt uiteraard ook weer af van het werk wat er op gedaan wordt, maar ook hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt.
2 Schermtype: mooi is duur
Nadat je hebt bepaald wat het type monitor is en wat de grootte moet zijn, duik je uiteraard de specificaties in. We doen nu net alsof dit volgt op de afmetingen, maar natuurlijk werkt de praktijk niet zo en neem je specificaties mee in het eerste afwegingsproces. Hoewel je bij specificaties direct denkt aan resoluties is het paneel van het scherm net zo belangrijk. Grofweg gezien is TN nog steeds het goedkoopst, maar ook het slechtst qua beeldkwaliteit. TN heeft de laatste jaren echter veelal plaats gemaakt voor IPS, evenzo betaalbaar, maar wel veel beter dan TN. Ook OLED is in opkomst, maar relatief duur ten opzichte van IPS.
3 Resolutie en response rates: pixels en millisecondes tellen
Voer voor techies: de resolutie en responserates van monitoren. Valt erover te twisten dat meer (of in het geval van responrates juist minder) beter is? Ligt eraan, als de prijs geen probleem is, dan is meer (en ook minder) altijd beter. Een 4K-monitor klinkt op papier zeer interessant, maar als je de hele dag enkel een tekstverwerker gebruikt, dan is het echt weggegooid geld. Gebruik je echter meer applicaties tegelijkertijd, dan kunnen hogere resoluties handig zijn om overzicht over je applicaties te houden. Voor response rates is een hogere response rate zeer wenselijk als je veel gamet en multimedia gebruikt. Dit is voor standaard computergebruik dan weer veel minder van belang.
4 Ergonomie: jouw houding telt
Veel mensen denken er niet vaak bij na, maar een goede monitor is ook ergonomisch tot in de puntjes in te stellen. Niet onbelangrijk als je er toch uren op moet werken. EIZO is een interessante fabrikant waarbij ergonomie continu een gedeelde eerste plek inneemt naast functionaliteiten. Hun monitoren zijn bijna standaard te draaien, te kantelen en in hoogte te verstellen zodat iedereen er op allerlei manieren mee kan werken. Niet onbelangrijk wanneer je bijvoorbeeld voor langere tijd tekst afleest van een monitor.
5 Functionaliteit: doe wat je moet doen
De bediening oftewel de interface van een monitor verschilt vaak sterk per fabrikant. Als je zeker van je zaak bent maken instellingen niet heel veel uit, maar als je niet precies weet welke instellingen goed zijn om op te werken, dan bieden een hoop leveranciers je vaak voorgeprogrammeerde instellingen. Dit kunnen slechts kleur- en intensiteitinstellingen zijn, maar ook gecombineerde instellingen verzameld in een profiel zijn mogelijk. Ga vooraf na of je monitor profielen ondersteunt en of deze wellicht te kalibreren is met behulp van wizards.
Praktijk: EIZO Flexscan EV2451
Afmetingen
Het oog wil ook wat en dat uit zich niet enkel in resoluties, maar ook behuizing getuige de EIZO FlexScan EV2451. De 23.8-inch monitor is slank met een vlakke voorkant en doorgetrokken schermranden. Ook als de monitor uitstaat heb je dus iets om naar te kijken.
Schermtype
De EIZO FlexScan EV2451 heeft een IPS-scherm met LED-backlight en een full-HD resolutie. Meer dan genoeg om op te werken, maar voor zaken als videobewerking in hogere resoluties minder geschikt.
Resolutie en response rate
Zoals gezegd betreft het hier een full-HD resolutie van 1920 x 1080 en een responserate van 5 ms. Helemaal niet slecht, wat de monitor een erg flexibel karakter geeft en niet enkel in kantooromgevingen maar ook in multimediagebruik tot z’n recht komt.
Ergonomie
De praktische kant is niet uit het oog verloren door EIZO, ondanks het fraaie design. Je kunt het beeldscherm een flink eind in hoogte verstellen en ook is het scherm geheel te kantelen.
Functionaliteit
EIZO heeft altijd ingezet op gebruiksprofielen en dat is hier niet anders. De Auto-EcoView meet voortdurend hoe het is gesteld met het omgevingslicht en past de helderheid van je scherm daarop aan. Goed voor je ogen én voor de kosten, want je bespaart zo ook flink wat stroom.
Kijk voor meer info over de EIZO FlexScan EV2451 op EIZO.NL.