SpaceX: eind 2018 vliegen er toeristen de maan rond
![](https://www.winmagpro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/spacex-dragon-796x398.jpg?itok=sXGJapVg)
Eerste maanreis in 49 jaar
'It's a small step for a man, but a giant leap for mankind.' Met deze iconische woorden zette Neill Alden Armstrong in 1969 de eerste stappen op de maan. Hij was de eerste mens die er rondliep, en wiens voetafdrukken nog steeds in het maanoppervlakte staan gegraveerd. Sindsdien werd er geen reis meer riching de maan georganiseerd. Daar hoopt de private onderneming SpaceX verandering in te brengen. Het selecteerde twee mensen die eind 2018 naar de maan worden geschoten.
Het ruimteschip 'Dragon' moet ze ernaartoe brengen. Het originele model werd ontwikkeld om later dit jaar vracht en bemanning naar het International Space System (ISS) te brengen. Het vernieuwde 'Crew Dragon' model, grotendeels gefinancierd door NASA, wordt dit jaar in een testvlucht onbemand naar het ISS geschoten. Het huidige model ziet er vanbinnen zo uit.
![](https://www.winmagpro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/dragon-v2-interior-wide-cropped.jpg?itok=WdQa4PQt)
De private missie stuurt de Crew Dragon de ruimte in met de Falcon Heavy Rocket, ontwikkeld door SpaceX. Eenmaal van de grond vliegt het ruimteschip de maan rond om een week later terug te keren op aarde. Dan heeft de bemanning een reis van tussen 482 en 643 duizend kilometer achter de rug.
'1 of 2 missies per jaar'
De lancering van het ruimteschip gebeurt vanaf hetzelfde gestel als die van de Apollo-missie bij het Kennedy Space Center. Daarvandaan werd ook Armstrong richting de maan geschoten, om er later als eerste voet aan de grond te zetten. SpaceX is de eerste private organisatie die in staat is ruimtemissies uit te voeren. Oprichter Elon Musk liet tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC weten: 'Er is waarschijnlijk vraag naar ten minste 1 of 2 van deze missies per jaar. Het programma zal verantwoordelijk zijn voor 10 tot 20 procent van onze inkomsten.'
Wie de gelukkige maanreizigers zijn, blijft vooralsnog onbekend. Waarschijnlijk is wel dat het mensen zijn die niet om geld verlegen zitten.