Ontwikkeling kunstmatig brein is een stap dichterbij
In de ontwikkeling van een geavanceerd kunstmatig brein is een nieuwe stap gezet. Onderzoekers van de Stanford University en Rijksuniversiteit Groningen hebben een kunstmatige synaps ontwikkeld die energiezuiniger is dan de menselijke variant.
![](https://www.winmagpro.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/matrix-724496_960_720.jpg?itok=NRnAQWAU)
Het menselijk brein is nog altijd de meest geavanceerde computer die we kennen. Niets kan tegen de rekenkracht van onze bovenkamer op. Maar met de nieuwste ontdekking komt techniek weer een stap dichterbij. Wetenschappers ontwikkelden namelijk een synaps die op dezelfde manier werkt als de biologische variant, en misschien zelfs energiezuiniger kan worden.
Zelflerende systemen
Kunstmatige intelegentie is essentieel voor veel toepassingen. Spraakherkenning via Siri en Google of auto's die verkeerssituaties inschatten, beide maken gebruik van een neurale computernetwerken. Die zijn nog afhankelijk van huidige technieken zoals computers met een microtransistor. Die kent echter maar twee standen: 0 of 1. Hierdoor zijn veel transistors nodig om data te verplaatsen. Ook heeft het constant stroom nodig om het draaiende te houden. Bewerking en opslag van die data gebeurt op aparte plaatsen wat veel energie en tijd kost.
Synapsen in ons brein zijn cellen die via elecktronische pulsjes informatie overdragen. Die hebben veel meer standen dan de 0 of 1 waardoor het veel complexere informatie kan verwerken. Zo is ons brein bijvoorbeeld in staat om patronen te herkennen. Dat houdt in dat het brein op basis van ervaring, zichzelf nieuwe dingen kan aanleren. Computers kunnen dat nog niet. Maar met een technische synaps zou dat wel kunnen.
Een ander groot voordeel ten opzichte van de 'ouderwetse' transistor is het materiaal. Transistoren zijn gemaakt harde materiaal silicium, dat veel duurder is in de verwerking. Kunstmatige synapsen kunnen gemaakt worden van goedkope polymeren dat ook nog eens flexibeler is. Deze polymeren bestaan uit organisch materiaal waarmee het 'compatible' is met echte hersenen.
Een van de ontdekkers is Yoerie van de Burgt, die in Eindhoven verdergaat met het onderzoek. Hij wil daar een netwerk bouwen van duizend kunstmatige synapsen. Die moeten het mogelijk maken om moeilijke objecten te herkennen, zoals specifieke cellen in biomedische toepassingen. Of de ontdekking ook buiten het labratorium succesvol zal blijken, is nog de vraag. Daarvoor is nog veel meer onderzoek nodig.