Snowden ziet technologie als mogelijke oplossing voor dataverzameling
Metadata soms gevaarlijker
Het Pardon Snowden Periscope-account deed verslag van de Q&A, die op technologie focuste. Snowden benoemde dat er een verschil is tussen het verzamelen van de content uit communicatie (bijvoorbeeld wat je zegt in een telefoongesprek) en de metadata (wie je belde en hoelang). Velen vinden laatstgenoemde veel minder alarmerend, maar volgens Snowden is het in sommige gevallen veel gevaarlijker, omdat het op grote schaal kan worden begrepen.
Hij voegde daaraan toe dat we op dit moment geconfronteerd worden met veel onbekende gevaren door alle data die beschikbaar is. Voorheen was het lastiger voor de overheid om achter bepaalde dingen komen, zoals welke tijdschriften of boeken je leest.
Controle over gegevens terugwinnen
Snowden ziet het behoorlijk somber in. Volgens hem behoorden je dromen en toekomst vroeger alleen tot jou en kunnen bedrijven die nu naar hartenlust delen. Hij is niet van mening dat bedrijven helemaal geen data meer mogen verzamelen, maar vindt wel dat gebruikers de controle over hun gegevens moeten kunnen heroveren.
Volgens Snowden is dat het centrale probleem van de toekomst: “Hoe krijgen we de controle terug over onze identiteiten naar de mensen zelf?” Hij stelt dat het probleem groter is dan alleen toezicht en dat de macht uit balans is, omdat overheden meer en meer over ons weten en burgers steeds minder van overheden.
Technologie de oplossing
Technologie kan wereldwijd de oplossing om de vrijheid terug te winnen vormen, denkt Snowden. “De wet is belangrijk, maar we moeten niet alleen in een nationaal context denken, niet alleen lokaal, maar globaal.” Als voorbeeld noemt hij het bouwen van een versleutelde communicatietechnologie dat niet onderschept, gecenseerd of gecontroleerd kan worden.
Er kwam nog een ander veelbesproken onderwerp aan bod: nepnieuws. Snowden uitte kritiek op bedrijven als Facebook en Google omdat zij content offline haalden die de strikte regels van bepaalde landen overtreden – nepnieuws of andere posts. Het antwoord op nepnieuws is volgens hem niet om het te verwijderen, maar het juist te laten staan en erover te praten. “We moeten het idee verspreiden dat kritisch denken nu belangrijker dan ooit is.”
Luchtiger onderwerp
Naast heftige onderwerpen was er overigens ook plaats voor luchtigere materie. Zo bood Snowden Dorsey feedback over Twitter aan: hij zou graag de mogelijkheid zien om tweets te bewerken. De Twitter-CEO ging er niet verder op in, dus of het echt gaat gebeuren lijkt onwaarschijnlijk.