Big Data en de oude Grieken
Hoewel de aanduiding Big Data een moderne is, ligt de oorsprong van het fenomeen heel wat eeuwen geleden. De oude Grieken spraken rond 300 voor Christus al over gigantische dataopslag. Wat kunnen zij ons erover leren?
Big Data in het oude Egypte
Rond 300 voor Christus werd de bibliotheek van Alexandrië aangelegd door de heersers van Egypte. Geleerden van over de hele wereld kwamen naar Alexandrië om te studeren en te leren in het grootste ‘data lake’ van die tijd. Sommigen brachten hun hele leven door in de bibliotheek om antwoorden te vinden op de grote vragen des levens.
Nu doen we eigenlijk niets anders dan de oude Grieken. Alleen de vragen die wij nu stellen zijn anders en hebben we beschikking over een niet voor te stellen hoeveelheid data. En die data past niet in een bibliotheek maar is opgeslagen op verschillende plekken. Jim Lyons van NetApp weet er alles van. Hij zette het een en ander uiteen in een artikel voor Forbes.
CERN
Het laboratorium van CERN is het moderne prototype voor Big Data. Het zorgt zowel voor de opslag als distributie van data en CERN stond aan de wieg van de creatie van http en HTML en kort daarna het Wereld Wijde Web. Een slimme zet om de data die daaraan te pas kwam openbaar te maken. Dit heeft onder andere bijgedragen aan vele wetenschappelijke ontdekkingen. CERN is een grote speler op het gebied van Big Data. Voor de grote experimenten die zij doen delen ze data met 3000 wetenschappers verdeeld over 142 instituten in 42 verschillende landen.
Exome Aggregation Consortium
ExAC, in het kort, heeft een gigantische genetische database gecreëerd door het combineren van data uit verschillende projecten over ziektes. Deze data is gedoneerd door onderzoekers van over de hele wereld. Het doel is om genetische mutaties te kunnen identificeren om zo ziektes beter te kunnen bestrijden of zelfs te voorkomen. ExAC heeft de grootste hoeveelheid DNA-data in huis, van meer dan zestigduizend mensen. Én dat is allemaal open voor het grote publiek middels een Open Database Licentie.
National Energy Research Scientific Computing Center
Oftewel NERSC, wordt gesponsord door de United States Department of Energy. NERSC biedt hulp aan meer dan 6000 wetenschappers die onderzoek doen naar een breed scala aan problemen die te maken hebben met het milieu. Een van die projecten is bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe hard- en software technologie om klimaatveranderingen te kunnen voorspellen.
Big Data nu
De Big Data projecten van vandaag de dag mogen dan wel een stuk groter zijn dan die van de oude Grieken, hun datatotaal past op een USB-stick van 500GB, maar in feite is er niks veranderd. Wat wel is verbeterd is de beveiliging van onze data. Waar het overgrote deel van alle informatie in Alexandrië is verwoest door branden en conflicten, is het nu mogelijk om alles gemakkelijk te kopiëren en in de cloud op te slaan. Wat wel hetzelfde is gebleven is het doel om informatie beschikbaar te maken voor iedereen die ernaar vraagt, iedereen die op zoek is naar antwoorden op de vragen des levens.
Lees ook: Big Data analyseren met intuïtie
Lees ook: Wat is data management?