MIT ontwikkelt koolstofloze supercondensator
MIT MOK-materiaal
Het materiaal waar de onderzoekers van het MIT mee werken valt in de categorie van metaal-organische kaders (MOK). Dit materiaal is extreem poreus en sponsachtig, met een oppervlakte die bijzonder groot is. Dit is van belang bij de opwekking van energie. De elektrisch geladen deeltjes kunnen zo gemakkelijk worden doorgegeven.
Batterijduur
De MIT-onderzoekers hebben de werking van het MOK getest door het aan te sluiten op een knijpkatmechanisme, meldt CNET. Met een normale condensator kom je al snel zonder stroom te zitten na een paar keer knijpen. Met het nieuwe materiaal slaagden ze erin de batterij langer zijn werk te laten doen.
Ni32
Volgens de onderzoekers is het nieuwe materiaal, Ni3(hexaimonotriphenylene)2, vele malen veiliger te produceren dan koolstofhoudende materialen. Deze moeten namelijk ontwikkeld worden onder zeer hoge temperaturen van minimaal 800 graden celcius en daarbij komen schadelijke stoffen los. De productie van het nieuwe sponsachtige materiaal heeft dat niet nodig.
Toepassing
De toepassing van het MOK-materiaal kan uitgebreid worden. Zo is het mogelijk om het te gebruiken in elektrische auto’s die vervolgens langer kunnen rijden op een lading.
Lees ook: Stuifmeel voor betere batterijen?