Stad van de toekomst: reinventing the city volgens HP

Stad van de toekomst: reinventing the city volgens HP

HP
Redactie WINMAG Pro
De nabije toekomst vereist dat we anders gaan kijken naar onze steden. De millenials van nu bepalen de inrichting van onze steden in de nabije toekomst. En het blijft niet bij het plaatsen van, we noemen maar wat, sensoren overal in de stad die magisch onze problemen oplossen, zegt Chandrakant Patel, Chief Engineer en Senior Fellow bij HP.

We hebben het over de stad van de toekomst. Maar wees niet bang, Bladerunner-toestanden hoeven we niet te verwachten. De stad van de toekomst is er geen één van dystopiebeeld, maar een stad die daadwerkelijk op onze deur klopt. Millennials hebben andere behoeftes in een wereld die drukker en drukker wordt. Een wereld waarin HP een rol van betekenis wil spelen, Hierin spelen meerdere wetenschappers van HP een rol, waaronder Patel.

Suply en demand

Volgens Patel is er voornamelijk een probleem met supply en demand, waarbij het oplossen van het ene probleem (zoals het bouwen van elektriciteitscentrales om elektrisch rijden mogelijk te maken) ergens anders weer en probleem veroorzaakt (watertekort voor het koelen van die elektriciteitscentrales). Hoe dit op te lossen is nu juist het probleem. Tot nu toe lijkt elke oplossing steeds weer één of meerdere problemen op te leveren.

Een ander probleem dat Patel aanhaalt, is dat we elke stad als gelijke beschouwen. De oplossing voor een bepaalde stad helpt een andere stad misschien helemaal wel niet. Wat we nodig hebben is een algemeen, centraal model voor de oplossing van een bepaald probleem, om dat vervolgens per stad te isoleren en decentraliseren naar een framework wat voor een desbetreffende stad werkt.

Dit vereist dat we elke stad zien als losse entiteit. En dat is een moeilijke opgave wanneer we juist een wereld creëren waarin alles en iedereen, dus ook steden, met elkaar verbonden is. 

Volgen van trends

Sid Espinosa, werkzaam bij Microsoft in Civic Engagement en Philantropy en voorheen ook burgemeester van Palo Alto in Silicon Valley, noemt het opnieuw uitvinden van de stad een gevolg van een ecosysteem waarin deze verandering als trend wordt gezien waarin moet ingesprongen. Logisch, trends ontstaan onder meer uit noodzaak. 'Het gebeurt al, steden haken in op de noodzaak getriggerd door de trends in en rondom steden.' Hiermee is Espinosa het grotendeels eens met Patel: ook hij ziet steden die inhaken op behoeftes die direct rondom steden plaatsvinden. Hier liggen dus ook kansen voor lokale economieën om te floreren, juist door het spotten van trends en veranderende behoeftes van jonge populaties in smart cities.  

Adam Khan, CEO van AKHAN Semiconductor en Forbes 30 under 30 honoree, ziet de problemen in ieder geval als goede mogelijkheid voor bedrijven om te investeren in communities. Hierbij haalt hij aan dat dit noodzakelijk is als we geloven in maatschappelijk verantwoord ondernemen. 'Zonder te investeren in onze communities en hiermee direct terug te geven aan de directe omgeving waarin bedrijven opereren kunnen zij niet meer bestaan. In de stad van de toekomst staat de mens centraal, niet gezichtsloze organisaties die enkel winst willen maken. Daarbij bieden nieuwe technologieën vele mogelijkheden voor bedrijven om zowel te investeren en van waarde te zijn voor de directe omgeving waarin zij opereren, als het maken van gezonde winsten. De bedrijfsvoering van de toekomst gaat zo mee met de behoeftes die de directe omgeving van bedrijven vragen, passen bij de stad van de toekomst.'

Problemen oplossen

Maar slimme oplossingen, gaan ze onze mogelijke problemen oplossen? 'Niet per se', zegt Patel. Hij neemt Nederland als voorbeeld. 'In Holland is de fiets een populair vervoersmiddel. Misschien is de beste oplossing, of beter gezegd, een van de betere oplossing, investeren in old school-oplossingen zoals een infrastructuur waarin het aantrekkelijk is om de fiets te nemen.'

Hoe de nieuwe steden er uiteindelijk uit gaan zien weten we niet, maar dat ze gaan komen is wel een ding dat vast staat. Een spannende tijd, ook voor HP. Een rol waarin ze zich waarschijnlijk als een vis in het water voelen. Of dat ook echt zo zal zijn moet nog blijken, maar hun houding is in ieder geval een juiste.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie