Review: Nuance Power PDF 2 Advanced
Het aanmaken en beheren van PDF's met externe software kan een behoorlijk irritatiepunt zijn voor organisaties. Het is tenslotte weer een extern programma wat gebruikt moet worden. Dat moet Nuance zelf ook gedacht hebben, want met hun Power PDF-software hebben ze er alles aan gedaan om het gebruiksgemak van de interface zo hoog mogelijk te houden. Vandaar dat wanneer je de software opstart (wat overigens wel even duurt, het pakket is redelijk zwaar), je begroet wordt door een omgeving die als twee druppels water lijkt op die van het Office-pakket van Microsoft. Prettig, want dat betekent dat je onmiddellijk aan de slag kunt.
Geïntegreerd
De interface maakt gebruik van Microsofts zogenaamde 'lint', waarop je de meest gebruikte functies per menu gesorteerd terug kunt vinden. Uiteraard kun je het lint, net als in Office, naar smaak aanpassen. Daar houdt de integratie niet mee op en dat spreekt enorm voor Power PDF 2. Zo kun je vanuit Office direct PDF's maken, importeren en exporteren. Zeg maar een schep bovenop de standaard PDF-export die al bij Office zit ingebakken. Naast Office-integratie worden ook services als Dropbox, Evernote en SharePoint ondersteunt. Prettig dus als je veel vanuit de cloud werkt of op afstand samenwerkt binnen een team.
Veel functionaliteit
Waar Adobe in haar Acrobat Reader-software nog niet zo lang geleden veranderingen heeft doorgevoerd die de software gebruiksvriendelijker moeten maken, maar waarvan de interface alleen maar meer cluttered aandoet, heeft Nuance het beter aangepakt. Aan de linkerkant van het scherm vindt je standaard functies als selectietools, het toevoegen van bijlagen en het aanmaken van bladwijzers.
Prettig is dat je per functie uitgebreidere onderliggende functies kunt bekijken en aanroepen via het contextscherm dat naast de functie opent. Zo kun je bij het selecteren van de beveiligingsopties naast de standaardbeveiligingsfuncties ook hele beveiligingsschema's aanmaken bovenin het contextscherm. Deze functies zal lang niet iedereen gebruiken. Dat weet Nuance ook, vandaar dat ze steeds een discrete plek krijgen in het contextscherm.
Verdiep je je echter even in alle functies, dan ontdek je al snel dat je de software in principe helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Dat verhoogt niet alleen het persoonlijke gebruiksgemak, maar maakt je werk ook sneller. Want door diverse schema's in te stellen en bijvoorbeeld de sorteervolgorde van opmerkingen te wijzigen, kun je razendsnel aanpassingen in documenten maken zonder dat dit op een per PDF-basis moet gebeuren. Batches aan documenten verwerken gaat dan ook perfect.
Security
Waar Nuance Power PDF 2 in uitblinkt zijn de vele security-opties die je tot je beschikking hebt. Je kunt je document geheel beveiligen inclusief metadata of juist met uitsluiting van metadata, of het niveau van versleuteling verhogen of verkleinen om zo de compatibiliteit te verhogen met oudere PDF-versies. Ook een wachtwoord aan het document hangen om bijvoorbeeld bewerking te voorkomen is mogelijk. Een andere handige optie is het zwart maken van gevoelige informatie binnen PDF's, een optie waar je vaker gebruik van maakt dan je denkt.
Automatiseren
We noemden al de schema's die je een hoop werk uit handen nemen, maar Power PDF 2 Advanced bevat nog meer handige functies die je werk besparen. Het verwerken van batches door toewijzen van een map waarin documenten staan, bijvoorbeeld. Ook kun je een zogenaamde 'bewaakte map' toewijzen, die continu gemonitord wordt op nieuwe bestanden en waarvan de documenten automatisch geconverteerd worden volgens schema. Door deze slim in te zetten automatiseer je grote delen van je documentflow waar je geen omkijken meer naar hebt. Erg prettig.
Nuance Power PDF 2 Advanced
+ Veel functionaliteit
+ Bekende gebruikersinterface
+ Diverse opties tot automatiseren
– Behoorlijk zware software
Cijfer: 8,6
Prijs: € 169,-
Info: nuance.com