MKB Proof 2016: Cloud
Het abstracte cloud staat gewoon voor internet, en een cloudserver is niets meer dan een server die aan het internet hangt. Toch gaan we met z’n allen ‘de cloud in’. Wat zo veel wil zeggen als dat we ons hele ICT-hebben en houwen aan data elders onderbrengen, en niet zozeer meer op onze eigen apparaten in de huiskamer of op kantoor. Niet voor niets wordt de cloud ook wel eens ‘andermans computer’ genoemd.
Sommige hardware is passé, maar nu hebben we genoeg aan een internetverbinding om connected te zijn - met de rest van de mensheid, met je werk, met alles. We hebben dan ook nog niet het laatste gehoord over wat cloudtechnologie ons gaat brengen. Voor ons consumenten is de migratie naar de cloud geen groot ‘ding’. Eigenlijk deden we al veel in de cloud, zoals ons e-mailverkeer, het is abstract en we halen er eigenlijk onze schouders over op. Het is nice-to-have en veraangenaamt ons leven: muziek streamen? Komt uit de cloud. Filmpje op Net.ix of HBO? Idem dito. Voor bedrijven en grote instellingen ligt dat een tikkeltje anders. Want wordt de cloud door haar adepten vaak gepresenteerd als een simpele oplossing voor complexe IT-problemen, het migreren van complexe, organisatiebrede en technologische oplossingen naar de cloud bezorgt menig IT-bestuurder slapeloze nachten dan wel nachtmerries.
En het lijkt zo eenvoudig en biedt zo veel voordelen. Dat laatste klopt, het eerste totaal niet. Niet in de laatste plaats doordat de cloud met hardnekkige mythes is omgeven. Vijf veelgehoorde vooroordelen: de cloud is onveilig, het is een technologische keuze, het is een alles-of-niets-exercitie, het levert meteen kostenbesparingen op. Toch is de cloud de onvermijdelijke toekomst voor grote organisaties: niet alleen neemt de hoeveelheid verzamelde data huiveringwekkend exponentieel toe, een andere toekomst komt ook in sneltreinvaart op ons af: het Internet der Dingen. En daarmee het snel toenemende aantal implementaties en applicaties die daarmee gepaard gaan. De druk om snel de in te stappen is dus groot. En dat is dan ook meteen de grootste valkuil voor veel organisaties: migratie terwijl de organisatie er nog helemaal niet klaar voor is. Vaak zijn organisaties nog niet ‘volwassen’ genoeg of ontbreekt het hen aan een goede en doortimmerde strategie.
Linksom of rechtsom. De cloud is er, en hij blijft. Voor ons is het iets vanzelfsprekends waar we weinig van merken - tenzij de remote server (‘andermans computer’) het begeeft, maar dat spreekt - en waar we alleen maar plezier en comfort aan ontlenen. Voor organisaties is deze technologie iets wat er is, wat komt en wat nog gaat komen. CIO’s, CEO’s en IT-managers kunnen hun borst natmaken.