Review: GFI LanGuard 12
GFI brengt alweer de twaalfde versie uit van haar netwerksecuritytool GFI LanGuard 12. In feite is het net zo goed een tool om te analyseren als om er proactief mee te beveiligen met behulp van uitgekiende patchmanagementfuncties. Een complete oplossing dus, voor zowel desktop- als mobile devices.
Installatie
De installatie werkt bijzonder efficiënt en is zo gepiept. Zoals verwacht heeft de software wel additionele componenten nodig zoals Microsoft .NET Framework 4.5.1. Verder moet de computer waarop de service draait op een bepaalde wijze geconfigureerd zijn om optimaal doelcomputers te kunnen scannen. Ook dit wijst zich als vanzelf en moet echt geen problemen opleveren.
Functionaliteiten
Analyseren
Centraal patchen vulnerability-management is mooi en zeer welkom (en gebruiksvriendelijk!), maar net zo prettig in gebruik zijn de analyse-tools waarmee je echt inzicht krijgt in je netwerk en de status hiervan met betrekking tot de veiligheid. Per device die gemonitord wordt, kun je uitgebreide rapportages aanvragen. Devices selecteer je in een menu aan de linkerkant. Bovenaan het scherm kies je uit een specifieke categorie. Denk aan de hardware, de software of patches die al dan niet geïnstalleerd zijn op doelcomputers. Centraal op het scherm staan de rapportages zelf, samen met een trendlijn. Hier vandaan kun je direct functies aanroepen om problemen op te lossen. Hiermee is elk onderdeel, van het vinden van zwakke plekken in het netwerk en uitgebreide analyses tot het oplossen van problemen en patchmanagement, helemaal op elkaar ingespeeld, wat van GFI LanGuard 12 een behoorlijk coherente en complete oplossing maakt.
GFI LanGuard: een groter geheel
Uiteraard kun je hier logs van maken, maar het stelt je ook in staat groter beleid aan te passen, zoals de eerder genoemde security policies. Het klinkt misschien raar voor een tool als LanGuard die zo op de praktijk is gericht, maar de ware kracht van GFI LanGuard ligt echt in het grotere geheel. Het is in eerste instantie software om problemen op te lossen, maar verandert daarna snel in een oplossing om problemen te voorkomen.
Overigens, het maakt hierbij niet uit welke besturingssystemen of devices gebruikt worden binnen het netwerk, want de software ondersteunt zowel Windows als OSX en Linux. Daarnaast worden meer dan zestig toepassingen van derden meegenomen binnen het patch-management, waardoor we ons eigenlijk niet kunnen voorstellen dat bedrijven hier niet mee uit de voeten kunnen.
+ Snelle installatie
+ Totaalpakket aan functionaliteiten
+ Volledig inzicht in je netwerk
- Veel extra onderdelen nodig tijdens de installatie
Cijfer: 8,5
Goed getest
SYSTEEMEISEN (1 TOT 100 DEVICES)
- Processor: 2 GHz Dual Core
- Fysieke opslag: 5 GB
- Geheugen: 2 GB
- Bandbreedte netwerk: 1544 kbps
- Prijs per node: € 26,- (eenjarig abonnement)
- Info: gfi.nl