Review: iThoughtsHD - mindmapping zoals het hoort

Redactie WINMAG Pro
Maak schitterende mindmaps in retina-resolutie en organiseer je ideeën zonder ook nog maar het kleinste onderdeel te vergeten. Comfortabel op kantoor, thuis of onderweg.
Met een mindmap breng je je meest wilde en chaotische gedachten in het gareel. Gewoon door op een vel papier de centrale gedachte neer te zetten en daaromheen vrolijk met tekstblokken, ballonnen en meer alle mogelijke onderdelen die bij het centrale idee horen te tekenen.

In deze digitale tijd is een vel papier natuurlijk wat achterhaald, dus doen we mindmapping inmiddels digitaal. En juist een iPad die erg ‘aaibaar’ is en wel heel dicht in de buurt van traditioneel papier komt is dan een perfecte optie, zeker in combinatie met zeer uitgebreide mindmapping-software als iThoughtsHD. Deze app is inmiddels alweer bij versie 4 aanbeland en dat merk je aan alle kanten. De software is volwassen en goed doordacht. Ook niet onbelangrijk: er is volledige ondersteuning voor het retina-scherm wat haarscherpe diagrammen oplevert.

Eigen foto’s

Juist bij mindmapping is een prettig en overzichtelijk ogend geheel van levensbelang, en een goede resolutie is daarom nóg belangrijker dan bij veel andere toepassingen. Eigenlijk is iThoughtsHD een soort van geavanceerd vectortekenpakket waarin je in een handomdraai zaken als tekstballonnen, gelinkte sub-ideeën, pictorgrammen en nog veel meer plaatst. Het werkt allemaal heel simpel en zelfs een absolute beginner op het gebied van mindmapping maakt in een handomdraai een mindmap.

Je kunt naast de voorgebakken pictogrammen en iconen ook gebruik maken van eigen beeldmateriaal, bijvoorbeeld foto’s uit de iPad filmrol of ‘live’ via de ingebouwde camera. Dat laatste is handig als je tijdens een meeting met producten of prototypen even het overzicht wilt bewaren, maar ook zijn op die manier natuurlijk foto’s te maken van presentaties.
Dankzij de uitstekende camera in de ‘nieuwe’ iPad kun je op die manier ook snel in een bibliotheek of op een beurs belangrijke schetsen, tekeningen, teksten en meer fotograferen en in je mindmap verwerken. Al met al ontstaat hiermee een zeer veelzijdig en ‘open’ stukje software waar je echt alle kanten mee op kunt.

Im- en export

Qua im- en exportmogelijkheden biedt iThoughtsHD ongelooflijk veel mogelijkheden, importeren kan vanuit een scala aan populaire desktoppakketten voor mindmapping. Denk aan onder meer het open source FreeMind, MindManager en Mindview.

Exporteren naar dit soort bestandsformaten is eveneens mogelijk, maar daarnaast maak je van je mindmap desgewenst ook bijvoorbeeld een meer universeel png- of pdf-bestand. Bij pdf heb je als extra voordeel dat de resolutie dankzij gebruik van vectoren volledig in stand blijft ongeacht schermresolutie of afdrukgrootte. Door een mindmap als (bijvoorbeeld) png te exporteren is verder verwerken in een presentatie mogelijk, wat ook weer een scala aan interessante mogelijkheden biedt.

Update

Blijft over de prijs. Voor 7,99 euro haal je de app op je iPad en dat is het geld meer dan waard. Wel is het even opletten bij updates, tot vóór versie 4 waren deze gratis. Inmiddels heeft de maker van de app – die ook ergens van moet leven - besloten bepaalde nieuwe functionaliteit in eerste instantie alleen als in-app aankoop beschikbaar te stellen.

Voor 2,99 euro krijgen gebruikers van eerdere versies de beschikking over meer geavanceerde nieuwe snufjes als meerdere layouts,  nieuwe link styles, zoekmogelijkheden en wachtwoordbeveiliging.
Beloofd wordt alvast dat deze vernieuwingen uiteindelijk ook kosteloos in de app verschijnen; de ‘early adopters’ betalen dus voor de ontwikkeling van de app. Op zich geen verkeerde gedachte, behalve natuurlijk als er om de twee of drie maanden een bedrag x neergeteld dient te worden voor nieuwe features.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie