Review: Asus Zenbook Prime UX31A
Net als de vorige Zenbook, de UX31, is ook het nieuwe model een aardige blikvanger. Asus veranderde namelijk vrijwel niets aan het ontwerp. De scherp uitziende behuizing heeft niet op alle plaatsen dezelfde dikte. De achterkant is met een hoogte van 1,8 cm het dikste punt. Dit neemt richting de voorkant steeds meer af, waardoor de laptop slanker oogt dan dat hij in werkelijkheid is. Apple past een soortgelijke truc toe bij hun MacBook Air.
Aluminium
Asus gebruikt voor de behuizing vrij opvallende materialen. De deksel is gemaakt van een glanzend metaalkleurig aluminium voorzien van een ringenpatroon dat ook de achterkant van bijvoorbeeld de Transformer Prime siert. De rest van de laptop is uitgevoerd in een champagnekleurig aluminium.
Door al het aluminium voelt de Zenbook Prime zeer solide aan. Nadeel van het materiaal is wel dat de laptop soms erg koud is en dat de randen vrij scherp zijn. Of je het glanzende ontwerp mooi vindt is natuurlijk vooral een kwestie smaak. Wij zijn er wel van gecharmeerd, maar we kunnen ons voorstellen dat je als zakelijke gebruiker liever op een iets anoniemere laptop wilt werken.
Ivy Bridge
De Zenbook Prime is leverbaar met de nieuwste type Intel-processoren, genaamd Ivy Bridge. In ons testmodel is dat een Core i7-3517U met een kloksnelheid van 1,9 GHz. Daarbij plaatst Asus 4 GB aan intern geheugen. Voor opslag kun je kiezen uit een ssd van 128 of 256 GB.
Door het gebruik van Ivy Bridge kon Asus de Prime uitrusten met twee usb 3.0-poorten. Daarnaast heeft de laptop een Displayport, een micro-hdmi en een sd-kaartlezer. In de doos vind je verder twee verloopstekkertjes voor een ethernetpoort en een vga-aansluiting, een net gebaar van Asus waar sommige fabrikanten nog een voorbeeld aan kunnen nemen.
IPS en full hd
Het meest opvallende onderdeel van de Prime is het scherm. Dit was ook al één van de pluspunten van zijn voorganger. Door het gebruik van een paneel met resolutie van 1600 bij 900 bood de Zenbook meer werkruimte en scherper beeld dan de overige ultrabook-modellen die het vaak moeten doen met 1366 bij 768 pixels.
Bij de Prime ging Asus echter nog een stap verder. De resolutie werd nog wat opgeschroefd en komt uit op 1920 bij 1080 pixels, full hd dus. Maar ook de paneeltechniek werd opgewaardeerd, van het goedkope tn naar het kwalitatief veel betere ips. Dankzij deze aanpassingen heeft de Zenbook Prime met afstand het beste scherm van alle ultrabooks.
Het display is niet alleen haarscherp maar biedt ook een vrij realistische kleurweergave en ruime kijkhoeken. Dit maakt het kijken naar het scherm echt een verademing ten opzichte van veel andere laptops. Wel moet je rekening houden met het formaat van tekst en iconen op het scherm.
Door de hoge resolutie op het relatief kleine scherm wordt alles vrij klein weergegeven. Dit kun je aanpassen in Windows 7 door de weergave bijvoorbeeld op 125 procent te zetten. Hierdoor is alles beter leesbaar maar heb je wel minder ruimte op je bureaublad.
In gebruik
Een ander punt wat Asus bij de Prime heeft aangepakt is het toetsenbord. De metaalkleurige toetsen van het vorige model waren vrij vlak wat de aanslag niet echt ten goede kwam. De Prime beschikt over wat hogere toetsjes die Asus bovendien van verlichting heeft voorzien. Een goede verbetering want de aanslag is er beslist op vooruitgegaan. Het trackpad was al uitstekend en liet Asus ongewijzigd.
In gebruik is de Zenbook een erg prettige ultrabook, zo niet zelfs de beste. De hardware biedt voldoende prestaties voor een breed scala aan zakelijke applicaties en dankzij de ssd start de Prime snel op en ontwaakt vlot uit de standby-modus. Ook de accu is prima, die het bij normaal gebruik ongeveer zes uur volhoudt.
Asus heeft er goed aan gedaan het scherm en het toetsenbord te verbeteren. Het gebruik van ips is absoluut van meerwaarde bij een laptop. Een dergelijk scherm leest gewoon net even wat prettiger. Bovendien geeft de hogere resolutie je scherper beeld en meer werkruimte. Verder kun je dankzij de matte toplaag het display met tegenlicht nog redelijk goed aflezen.