Review: Samsung Galaxy Note 8.0
Design en behuizing
Het design van de Galaxy Note 8.0 is er duidelijk een uit de Samsung-stallen. Eigenlijk komen alle kenmerkende zaken uit de huidige Galaxy-lijn terug. In feite kun je zelfs spreken van een 'grote Galaxy S 3 of 4'. Ook de materiaalkeuze lijkt hetzelfde: glanzend plastic. Net als bij de smartphones is de behuizing opgetrokken uit glanzend plastic, met een zilvergrijze rand die bijna de hele zijkant omvat.
Het design mag je liggen of niet (persoonlijk zijn we er niet heel erg van gecharmeerd), maar dankzij de ronde vormen ligt het apparaatje wel lekker in de hand. Hele fijne bijkomstigheid is het vederlichte gewicht. Met 340 gram in je hand krijg je nooit het geval dat je de tablet 'omhoog moet houden'. Bovendien kun je het gemakkelijk in één hand vasthouden, zowel in liggende als staande modus, zonder dat je kramp krijgt. Toch is het nog altijd 28 gram zwaarder dan de iPad Mini.
Enige nadeel is dat door het plastic het apparaat niet direct een 'premium' gevoel uitstraalt. Dat is overigens geen nadeel van deze specifiek Galaxy-apparaat, Samsung lijkt in haar lange lijst van apparaten steevast te kiezen voor dit toch wat goedkoop ogende plastic. Jammer, want we kunnen ons voorstellen dat met hetzelfde design maar een andere materiaalkeuze de apparaten veel beter voor de dag zouden komen.
Persoonlijk zijn we erg gecharmeerd van het formaat. Een 8-inchscherm is wat ons betreft een heerlijke 'sweet spot'. Het is niet te klein om je het gevoel te geven naar een grote telefoon te kijken, iets wat we met 7-inchmodellen wel hebben. Toch blijft het draagbaar genoeg.
Hoewel de S Pen is bedoelt om de productiviteit te verhogen zal deze toch vaak in zijn slede blijven.
Interface en besturing
Samsung heeft deze tablet net als het gros van zijn mobiele apparaten voorzien van Android 4.1.2. Deze versie is niet meer de allernieuwste, maar kan prima meekomen. Touchwiz, de eigen interface van de Zuid-Koreanen, is weer duidelijk aanwezig en zorgt voor de nodige 'fluff', maar ook voor enkele handige extraatjes die je in de 'stock' Android-installatie niet tegenkomt.
Zo heeft Samsung net als op de Galaxy Note 10.1 en de Galaxy Note II een split-screenmogelijkheid ingebouwd. Wanneer je de terug-toets lang ingedrukt houdt, dan verschijnt een menu met jouw apps aan de zijkant van het scherm. Vanaf daar kun je deze in de gewenste kant van het scherm slepen, zodat een 'split-screen' ontstaat. Dat kan voor sommige toepassing erg handig zijn.
Touchwiz kent nog altijd enkele irritante problemen. Zo is de installatieprocedure in de liggende schermmodus een vrijwel onmogelijk exercitie, omdat het virtuele toetsenbord over de invoervelden klapt. Ook is de vormgeving over het algeheel wat onrustig voor de ogen en zijn iconen inconsistent vormgegeven. De 'Nature UX' moet je maar liggen, wij vinden de waterdruppelgeluiden en ribbels eigenlijk alleen maar irritant en afbreuk doen aan de ervaring. Wat dat betreft oogt de standaardinterface zoals Google die ontworpen heeft een stuk rustiger, consistenter en strakker.
S Pen
De 'Note' in de titel van het apparaat verraadt een onderscheidende feature: de kleine, door Wacom gefabriceerde stylus, door Samsung 'S Pen' genoemd. Het pennetje vind je aan de rechter onderzijde van het apparaat en heeft eigenlijk dezelfde werking als je vinger. Het is een handige extra voor het nemen van notities of het creëren van creatieve krabbels, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk vaak in zijn slede blijven. Echt een productiviteitstool kunnen we het niet noemen en we kunnen ons ook niet echt voorstellen dat dit massaal tijdens vergaderingen voor aantekeningen gebruikt gaat worden. Het pennetje lijkt meer een aardigheidje 'voor de kids', die het tablet ermee als veredeld kleurboek kunnen gebruiken. Overigens hoeft de pen geen fysiek contact met het scherm te maken, vanaf een kleine centimeter afstand registreert het beeldscherm het pennetje al.
Prestatie
Gangmaker van het feestje is de 1,6 GHz quadcore-processor. Deze zorgt voor een vloeiende ervaring, al zullen de optimalisaties in Android 4.1 ook het nodige helpen. Het browsen, scrollen en maken van 'gestures' als pinch-to-zoom gaat allemaal zonder haperingen. Wat dat betreft heeft Samsung zijn zaakjes hier goed voor elkaar, en dat was niet altijd zo. Zo voelde de Samsung Galaxy Note 10.1 vaak wat traag. Dat probleem leek lijkt nu verholpen, ongeacht wat je ermee doet zijn vertragingen of haperingen eigenlijk niet of in ieder geval nauwelijks aan de orde.
De ronde vormen zorgen dat het apparaat lekker in de hand ligt.
Aansluitingen en extra's
Wat betreft overige specificaties is er weinig spannends te ontdekken. Wat betreft opslagcapaciteit heb je twee keuzes: 16 of 32 GB. Een 64 GB ontbreekt in het assortiment. Voor externe opslag kun je, in tegenstelling tot een iPad Mini, gebruikmaken van een micro-sd-kaartje. De poort daarvoor vind je aan de linkerzijde. Aan de voorzijde vind je een 2-megapixelcamera voor het voeren van videogesprekken. Daarover kunnen we kort zijn: het doet wat het moet doen, maar verwacht jezelf niet in spetterende kwaliteit terug te zien. Hetzelfde geldt min of meer voor de 5-megapixelcamera aan de achterkant. Gooi je compact alsjeblieft nog niet weg; de plaatjes die je ermee schiet zijn wat vlekkerig en vaag. Samsung heeft hier duidelijk op beknibbeld, iets waar we overigens niet echt mee kunnen zitten. Een grote afwezige is een hdmi-aansluiting.
Batterijduur
De Galaxy Note 8.0 heeft een niet-verwisselbare accu van 4600 mAh. Deze kon ons niet echt bekoren, de accuduur valt in testen toch wat tegen. In een stresstest gooide het al na 5,5 uur de handdoek in de ring. Dat is ruim twee uur minder dan vergelijkbare concurrentie.
Beeldscherm
Het TFT-beeldscherm heeft een resolutie van 1280 bij 800 beeldpunten, hd-ready dus. Daarmee heeft het apparaat een streepje voor op zijn directe concurrent, de iPad Mini. Deze heeft namelijk een resolutie van 1024 x 768, op een vrijwel gelijk schermoppervlak. De letters en iconen hebben hier duidelijk baat bij. Een 'retina'-look heeft het allemaal niet, maar alles wordt zichtbaar scherper weergegeven dan op het kleintje van Apple.
Toch kunnen we enige teleurstelling over de resolutie niet onderdrukken. Tegenwoordig verschijnen al de eerste budget-tablets met een hogeresolutie-beeldscherm. Zelfs smartphones hebben tegenwoordig full-hd-schermen. Eigenlijk hadden we van Samsung beter verwacht, anno 2013 is een dergelijk hd-readybeeldscherm niet meer wenselijk.
De kleurweergave is overigens heel redelijk; het beeldscherm heeft niet de hinderlijke blauwe waas die we bij veel Galaxy-smartphones en eerdere tablets zagen. Jammer is de erg matige inkijkhoek. Het werd ons niet direct duidelijk welke schermtechnologie Samsung hier gebruikt – de fabrikant spreekt van TFT-technologie - maar we hebben sterk het vermoeden dat het beslist niet om een ips-paneel gaat.