Review: Microsoft Surface Pro
Handig is de uitklapbare stand aan de achterkant, waarmee je de Surface kunt neerzetten om op te werken. Daar heb je wel een keyboard bij nodig en deze wordt helaas niet standaard bij de Surface Pro geleverd. Wat ons betreft een minpuntje, want het apparaat voelt niet compleet zonder.
Microsoft is zuinig geweest met het aantal poorten. Een mini display-poort, een usb 3.0 aansluiting en een micro-sd-poort, en dan heb je het wel gehad. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig, en het houdt de behuizing in ieder geval lekker strak, zover dat mogelijk is met de geul rondom de tablet. Die voert de lucht van de koeling af en valt cosmetisch toch wat tegen. De RT-versie had dit niet, ook weer een gevolg van de gebruikte processor.
De Surface Pro komt het beste tot zijn recht met een toetsenbord, die helaas niet standaard wordt meegeleverd.
Dikke specificaties
De Surface Pro is voorzien van een Intel Core i5-processor met een kloksnelheid van 1,7GHz en 4GB aan werkgeheugen. De versie die wij hebben getest kwam met een SSD van 128GB aan opslagruimte, maar uitvoeringen met 64GB aan opslag zijn ook mogelijk. Het Windows 8-besturingssysteem neemt behoorlijk wat ruimte in beslag dus bedenk van tevoren hoeveel ruimte je denkt nodig te hebben. Netto houd je 89 GB over.
Het display van de Surface Pro staat wat specificaties betreft ook behoorlijk hoger op de ladder dan zijn kleine RT-broertje. Waar de RT-versie het moest doen met een resolutie van 1366x768, is deze op de Surface Pro omhooggeschroefd naar een zeer respectabele 1920 x 1080. Full-hd dus.
Problematisch bij dergelijke specificaties is de accuduur. Die ligt dermate laag, denk aan een uurtje of vijf bij normaal gebruik, dat je ernstig beperkt wordt in je mobiliteit. De accuduur valt nog verder omlaag bij intensief gebruik. Dit had natuurlijk anders gemoeten, want een zakelijke gebruiker die een dag onderweg is om klanten te bezoeken heeft beperkte middelen om tussentijds de Surface Pro op te laden.
64GB of 128GB?
Voordat je een Surface Pro aanschaft is het verstandig om te kijken hoeveel opslag je nodig denkt te hebben. Dit hangt uiteraard af van wat voor software je zoal denkt te gebruiken en hoeveel data je lokaal op je machine kwijt wilt.. Wil je bijvoorbeeld ook films en muziek op de Surface opslaan, dan neemt de benodigde opslagruimte snel toe.
Houd rekening met het Windows 8-besturingssysteem, deze neemt ook veel ruimte in beslag. Daarnaast is ook een partitie voor herstel aanwezig, en die neemt ook zijn deel in beslag.De 64GB versie heeft maar ongeveer 28GB ruimte voor persoonlijke bestanden beschikbaar, voor de 128GB ligt dit op 89GB. Dit is nogal wat natuurlijk. Minpuntje voor Microsoft.
Hardware en software is één
Net als bij de RT-versie toont Microsoft hoe Windows 8 dient te werken: snel, simpel en intuïtief. Windows 8 biedt in principe een vloeiende ervaring, maar heeft hardware nodig die dat eruit trekt. Er zijn tot nu toe weinig fabrikanten die hiertoe in staat blijken te zijn en zich vooral doodstaren op de meest belachelijke gimmicks om meerwaarde te bieden aan de combinatie keyboard-touchscreen.
Dat dat nergens voor nodig is laat Microsoft zien. Een tablet met cover die tegelijkertijd dienstdoet als keyboard; meer heb je niet nodig om het meeste uit je Windows 8-ervaring te halen. Geen gedraai, gezwiep, geschuif en dus gezeur met 'futuristische' en vooral onpraktische designkeuzes van fabrikanten. In plaats daarvan biedt de Surface Pro een mooi simpel, haast elegant (want daar doet de gleuf toch wel afbreuk aan) maar zeer krachtige aanblik waarop het prettig werken is dankzij de aanwezige paardenkracht.
Werktablet
Dat blijkt ook in de praktijk wanneer we zonder problemen de beta van Adobe Lightroom 5 draaien. De Surface Pro is dan ook bedoeld als werktablet, en kan wat hebben op softwaregebied. Apps en programma's lopen soepel en het apparaat geeft geen enkel probleem, welk taak we deze ook geven. Dat het display responsief is helpt hierbij. Dit klinkt als een open deur, maar niet iedere fabrikant geeft prioriteit aan deze fundamentele zaken. Prettig om te merken dat Microsoft wél hun zaken op orde heeft om de gebruikservaring zo goed mogelijk te maken.
Concessies
Ondanks dat je lekker werkt op de Surface Pro, zit langere tijd werken er gewoon niet in. Het scherm is daar te klein voor, en je moet gewoon teveel concessies doen om mobiel te kunnen werken. In tablet-modus is het apparaat met ruim 900 gram te zwaar, en de vlakke ondergrond om het apparaat neer te zetten helpt ook niet. Daarom is de aanwezige minidisplay-poort zeer welkom. Zo kun je onderweg alles doen wat je thuis of op kantoor op je notebook of desktop doet, en de tablet desgewenst aansluiten op een groter scherm zodra je die mogelijkheid hebt. Je zult dan wel iedere keer in de weer moeten met de resolutie-instellingen.
De meegeleverde stylys werkt aardig, maar voelt als een wat overbodige extra. Veel handige toepassingen voor de pen zijn er vooralsnog niet.
Stylus
De tablet komt ook met een stylus die je via de stroom-poort aan de zijkant vast kunt klikken. Toch voelt deze wat nutteloos. Als je graag schrijft werkt het prima, bijvoorbeeld met Windows Journal, maar het voelt nogal geforceerd, vooral ook omdat de Surface Pro niet standaard geleverd wordt met apps die slim gebruik maken van de stylus. Wel leuk is de visuele feedback in de vorm van een stip wanneer je de stylus boven het scherm laat zweven. We hebben dan ook het idee dat de stylus meer bedoeld is om te navigeren door de desktop-modus ter vervanging van de muis dan om te werken in een programma met de stylus.
De hamvraag luidt nu: wanneer kies je voor de Surface RT en wanneer voor de Surface Pro? Naast een groot financieel verschil, de Surface Pro is stukken duurder, komt dit neer op functionaliteiten. Als je reguliere Windows-software wilt gebruiken kies je voor de Surface Pro. Ben je vooral geïnteresseerd in de multimedia-functies en af en toe wat tekstverwerken, kies dan voor de RT. Uiteindelijk is de Surface Pro bedoeld om mee te werken en niet om mee te ontspannen, en dat merk je. De uiteindelijke doelgroep van de Surface Pro is dan misschien ook kleiner dan Microsoft zou willen.