Review: Kingston DataTraveler 6000
Usb-sticks of -drives zijn een veelgebruikte manier om documenten en andere data fysiek mee te kunnen nemen naar bijvoorbeeld een klant. Op dat moment ligt het lot van je data echter in handen van de gebruiker. Een beveiligde drive met encryptie biedt in zo’n geval uitkomst.
Documenten van het Amerikaanse leger, bestempeld als ‘classified’, liggen op de redactie van de New York Times. Ze zijn gevonden op een usb-stick, verloren door een hooggeplaatste legerofficier. Honderden miljoenen dollars worden door de Verenigde Staten uitgegeven aan beveiliging van computer- en communicatienetwerken maar, door een menselijke fout ligt vertrouwde informatie letterlijk voor het oprapen.
Niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens onnodig. Je hoeft werknemers namelijk helemaal niet te verbieden gebruik te maken van usb-sticks, zolang je maar zorgt dat ze de juiste usb- sticks gebruiken. Kingston heeft een lijn Encypted Secure Drives, die voorzien zijn van data-encryptie zodat alleen gebruikers met een wachtwoord toegang krijgen tot de informatie op die sticks. Deze lijn bestaat uit vier verschillende modellen, de DataTraveler 4000, 5000 en 6000 en de eenvoudigere DataTraveler Vault Privacy. Van de Vault Privacy en de 4000 zijn daarnaast ook zogenaamde Managed- versies leverbaar.
Deze drives werken alleen wanneer op de computer speciale managementsoftware is geïnstalleerd. Deze drives zijn dus vooral bedoeld voor intern gebruik. Voor de overige drives belooft Kingston dat deze werken zonder dat je software hoeft te installeren of administratierechten nodig hebt van de computer. Wij gaan aan de slag met de DT6000, de meest beveiligde variant.
Kleine, niet-wisbare partitie
Op de drive is een kleine, niet-wisbare partitie aangemaakt die zichtbaar wordt zodra je de drive in je pc steekt. Deze partitie bevat een stukje software van Kingston waarin je een wachtwoord kunt aanmaken en toegang kunt krijgen tot de drive zelf. Dit wachtwoord moet tussen de 8 en 128 karakters bevatten en verder minimaal drie van de vier standaard criteria (hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karrakters) bevatten. Verder kun je ook een hint toevoegen, wellicht handig omdat de DT6000 na tien keer opeenvolgend een verkeerd wachtwoord invullen automatisch wordt geformatteerd. Bij het inlogscherm vind je weliswaar de tekst ‘ Forgot Password’, maar via die knop maak je een nieuw wachtwoord aan en worden je gegevens eveneens zonder pardon gewist.
Wachtwoord is de enige sleutel
Je wachtwoord is dus de enige sleutel om toegang te krijgen tot de drive. Niet alleen wordt je drive niet zichtbaar zonder wachtwoord, de data die er opstaat is ook nog eens zo versleuteld dat alleen met een wachtwoord van de brei aan eentjes en nulletjes iets zinnigs te maken is. Kingston maakt gebruik van 256-bit AES-encryptie, een tot op heden nog niet gekraakte encryptiemethode die begin deze eeuw in opdracht van het National Institute of Standards and Technology ontwikkeld is.
Ook voor overheidstaken
Dankzij de op een na hoogste FIPS 140-2-validatie kan de Kingston DT6000 zelfs voor diverse overheidstaken gebruikt worden. Aan het kraken van de drive gaan we ons niet wagen, aangezien zelfs diverse wetenschappers dit nog niet gelukt is dankzij de gebruikte encryptiemethode. Wel kunnen we de drive blootstellen aan vocht en extreme temperaturen, zonder dat de DT6000 een centje pijn geeft. De metalen behuizing is relatief zwaar voor een usb-stick en voelt bijzonder degelijk aan.