Review: Cyberoam CR35wING - security-management alleskunner
Unified Threat Management- of UTM-devices zijn handig voor kleinere bedrijven. Ze nemen mkb’ers werk en onderhoud uit handen en leveren voldoende security aan diezelfde mkb’ers. Vaak zijn dit investeringen die niet gericht zijn op de toekomst waardoor je bij groei van je bedrijf weer nieuwe apparatuur moet aanschaffen. De Cyberoam CR35wiNG is tot in detail te configureren, zowel voor lan-apparatuur als wireless devices. Hiermee ondervangen ze sterk opkomende trends als BYOD, zodat je ook in de toe- komst, wanneer je bedrijf groeit, verzekerd bent van optimale netwerkveiligheid.
Behuizing
De behuizing is van hoge kwaliteit. De metalen casing maakt het apparaat stevig terwijl de strakke vorm het een mooi apparaat maakt. Wel jammer dat het op zich stille apparaat echt los moet staan vanwege de ontluchtingsgaten aan beide zijkanten. Er moet dus wel echt plek ingeruimd worden voor het kastje. Wanneer de behuizing echter wordt voorzien van de juiste brackets dan kan deze eveneens gemakkelijk in een 19”-rack worden geplaatst.
Installatie
De installatie is zowel makkelijk als moeilijk. Hiermee bedoelen we dat het instellen van het utm-device via een mooi visuele browser console gaat en daarmee makkelijk is, maar ook zoveel opties kent dat je echt moet weten wat je doet wil je het maximale uit je aankoop halen.
Het aantal opties laat al zien dat je met een flexibel apparaat te maken hebt dat inzetbaar is binnen elke denkbare netwerkinfrastructuur, of je het nu als een bridge of als een gateway gebruikt. Het aantal opties lijkt misschien veel, maar wanneer je bedenkt dat de grotere modellen van Cyberoam met de exact dezelfde functionaliteit eveneens binnen Enterprise-omgevingen worden gebruikt, dan zijn deze opties allesbehalve een overbodige luxe. Wat aansluitingen betreft heb je zes GbE-poorten tot je beschikkingen. Daarnaast bevindt zich een console- poort aan de achterkant voor management van het device buiten je netwerk. Ook twee usb-poorten zijn aanwezig. De zes GbE-poorten zijn per poort te configureren naar een lan-, wan- of dmz-functie. Opvallend is dat deze niet vooraf ingesteld zijn door Cyberoam. Dit maakt het apparaat nog flexibeler om in te zetten in je netwerk; wil je als bedrijf 24x7 verbonden zijn met het internet en gebruik willen maken van verschillende ISP’s, dan configureer je vervolgens zo veel WAN-poorten als je denkt nodig te hebben.
Veelzijdige veiligheid
Het device heeft zowel een ingebouwde firewall als ingebouwde spam- en virusbeveiliging waarmee je je netwerk al behoorlijk dichtzet voor ongewenst bezoek. Daarnaast kun je ook je netwerk afsluiten voor specifieke soorten content zodat je medewerkers niet bepaalde sites kunnen bezoeken. Ook heb je veel opties tot loadbalancing waarmee je traffic via bepaalde routes op je netwerk kunt laten lopen en je altijd de bandbreedte hebt daar waar je het het meeste nodig hebt. Handig is ook de draadloze routerfunctie met apparaatdetectie en de mogelijkheid tot gastaccounts. Zo ben je, ook wanneer het aantal wireless devices op de werkvloer nog meer gaat toenemen, goed voorbereid.