Review: Cyberoam CR50iNG
De 3000 Mbps firewall-doorvoersnelheid is zonder meer geschikt voor stevig bedrijfsmatig gebruik; het betekent dat je niet bang hoeft te zijn dat de Cyberoam CR50iNG een remmende factor op je dataverkeer zal zijn. Het apparaat is met name bedoeld voor de wat grotere bedrijven met wat hoger dataverkeer en al dan niet meerdere gehoste webapps. Met name in situaties waar uptime en redundancy van levensbelang zijn voelt deze UTM firewall zich als een vis in het water.
UTM staat overigens voor Unified Threat Management, ofwel een uniforme en eenvoudig te beheersen aanpak van een scala aan bedreigingen. Met deze UTM kun je heel snel instellen wie (welke gebruiker) wat precies kan en mag doen, met welke applicaties hij of zij die activiteit(en) mag verrichten en op welke tijdstippen. In een tijd waarin vrijwel iedereen op meerdere devices (en dus met meerdere ip-adressen!) werkt, is dat een zegen, zeker voor de IT-manager. Rechtenbeheer op IP-adresniveau wordt dan namelijk al snel een warboel, terwijl deze user-centric benadering logisch, snel en intuïtief werkt.
Uiteraard is daarbij een bandbreedtelimiet naar wens instelbaar, zodat je gewapend met al deze instellingsmogelijkheden je in- en uitgaande netwerkverkeer volledig kunt temmen. Tegelijkertijd is voorzien in QoS, waarbij je de belangrijkste applicaties qua dataverkeer altijd voorrang kunt geven en tegelijkertijd dataverkeer van minder kritische apps over de digitale provinciale weg leidt. In geval van extreme drukte zou je zo zelfs niet direct noodzakelijk dataverkeer zelfs even helemaal stil kunnen leggen, zodat je altijd zeker bent van het feit dat dataverkeer voor je core business ongestoord doorgang vindt.
Geavanceerde firmware
Er is voorzien in acht Gigabit-netwerkpoorten, waarvan je er eentje in kunt zetten voor HA. In dat geval koppel je een tweede CR50iNG via deze poort. Gaat er dan onverhoopt iets mis of wil je de configuratie ingrijpend aanpassen zonder angst voor invloed op lopend dataverkeer, dan neemt het tweede apparaat de taken naadloos over. De firewall draait op het gloednieuwe CyberoamOS, die strak integreert met de hardware, ook wordt volop gebruik gemaakt van hardwareversnelling voor encryptie. Deze firmware (feitelijk dus een compleet besturingssysteem) zorgt voor een razendsnel reagerend en werkend geheel waarbij - naast uiteraard veiligheid - de doorvoersnelheid bovenaan de lijst met prioriteiten staat. De gebruikersinterface maakt volop gebruik van alle mogelijkheden die Web 2.0-technologie biedt, zodat je in de browser een complete grafische gebruikersinterface draait. Dat vergemakkelijkt het configureren en zorgt voor overzicht op spannende momenten. Tegelijkertijd zijn allerlei gegevens in grafiekvorm te bekijken, wat al snel meer duidelijkheid geeft over lopende zaken dan lange en complexe logfiles. Voor de liefhebbers zijn deze natuurlijk ook nog aanwezig.
Hou data in eigen beheer
Feitelijk ontkom je als wat groter bedrijf niet meer aan een aparte firewall, deze zorgt in tijden waar bedrijfs- en overheidsspionage langzamerhand gemeengoed lijkt voor een broodnodige poortwachter. Tegelijkertijd kun je ook tijdelijke werknemers of desnoods zelfs vakantiekrachten goed beperken in hun mogelijkheden wat uiteindelijk bijvoorbeeld diefstal van bedrijfsgeheimen voorkomt.