Microsofts nieuwe privacyvoorwaarden; gebundelde gegevens en geen collectieve rechtszaken mogelijk
Meer ruimte
Vorig week was er nog een enig ophef over; Microsofts Windows 8 zou gebruikersgegevens verzamelen door middel van de Smartscreen-technologie. De Canadese onderzoeker Kobeissi was bang dat de software-ontwikkelaar deze zou inzetten voor commerciële doeleinden. Microsoft counterde toen terug dat het 'helemaal geen historische database aan het opbouwen was'.
Toch lijkt het tegenovergestelde aanstaande. Waar de privacyvoorwaarden Microsoft tot nu toe enkel de mogelijkheid gaven om privégegevens te gebruiken voor het aanbieden van een dienst, bieden de nieuwe voorwaarden meer ruimte. Gegevens van gebruikers kunnen nu ook worden gebruikt om Microsoft-diensten te 'verbeteren' of te 'beschermen'. Met dat laatste wordt bijvoorbeeld het beschermen van gebruikers tegen malware en spam bedoeld, schrijft Microsoft in de nieuwe voorwaarden.
Geen aanklachten mogelijk
Hiermee gaat Microsoft dezelfde kant op als Google, dat eerder dit jaar veel kritiek oogstte met zijn nieuwe privacyvoorwaarden. Die zorgden ervoor dat Google informatie van gebruikers, die het bedrijf via verschillende diensten verkrijgt, kan bundelen.
Tevens is het voor Amerikaanse gebruikers niet meer mogelijk is om een rechtszaak te beginnen tegen Microsoft. Collectieve class action-rechtszaken worden specifiek uitgesloten, maar ook andere vormen van juridische actie zijn niet toegestaan. Daarmee voegt Microsoft zich bij andere diensten zoals Netflix en PayPal, die gebruikers eveneens verbieden om een aanklacht in te dienen.
De nieuwe voorwaarden gaan op 19 oktober in. De lancering van het besturingssysteem Windows 8 staat op 25 oktober op de agenda.