Windows 8: de moeizame adoptie van een nieuw besturingssysteem

Windows 8: de moeizame adoptie van een nieuw besturingssysteem

Redactie WINMAG Pro
Sinds Windows 8 uit is zijn de ogen gericht op Microsoft. Iedereen is benieuwd hoe de nieuwe versie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld het gaat doen. Maar hoe goed Windows 8 het echt doet ligt aan wie je hiernaar vraagt.

Volgens Microsoft gaat het goed. Tami Reller, chief marketing officer en chief financial officer, is er zelfs van overtuigd dat het besturingssyteem met 40 miljoen verkochte licenties 'een van Microsoft's meest succesvolle producten ooit kan worden'.

Niets aan de hand dus? Niet helemaal, want Microsoft heeft al eerder aangegeven dat hardwarefabrikanten schuldig zijn aan de tegenvallende verkopen. En dat de verkopen tegenvallen is erg goed mogelijk. Volgens de laatste cijfers van de NPD Group is de Amerikaanse verkoop van Windows-systemen sinds de lancering van het besturingssyteem in oktober met 21 procent gedaald.

Adoptie van het nieuwe systeem gaat ook moeizaam. Zo was een maand na lancering 58 procent van de verkochte Windows-systemen in Amerika voorzien van Windows 8. Ter vergelijking: Windows 7 stond op 83 procent van de verkochte Windows-machines voorgeïnstalleerd.

Microsoft is waarschijnlijk niet blij met zulke cijfers, ook al zul je dat niet horen van het bedrijf uit Redmond. Hardwarefabrikanten hebben intussen ook gereageerd op het nieuws dat Microsoft de schuld legt bij hardwarefabrikanten. Jeff Barney van Toshiba zegt bijvoorbeeld dat zijn bedrijf er rekening mee heeft gehouden dat het landschap van besturingssytemen is veranderd. Met andere woorden: Microsoft is niet meer de enige koning in het land.

Dave McFarland, VAIO product manager bij Sony, is net als Jeff Barney wel positief over de toekomst. Zij denken dat Windows 8 nog wel momentum gaat krijgen in 2013. Dat het besturingssysteem een langzame start kent is te wijten aan veel factoren, waar niet alleen hardwarefabrikanten schuld aan hebben of zelfs maar iets aan kunnen doen. McFarland besluit met de opmerking dat samenwerking tussen hardwarefabrikanten en Microsoft de beste oplossing is. En zo is het, want moddergooien heeft zover wij weten nog nooit tot een goed besturingssyteem geleid.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie