Samsung onthult Galaxy S4, topmodel krijgt specificatieboost en functionele vernieuwingen
Het design is vergeleken met zijn voorganger vrijwel ongemoeid gelaten. Wel groeit het schermdiagonaal van 4,8 naar 5 inch en propt Samsung full-hd-resolutie op het amoledpaneel. De ppi komt daarmee uit op 441. Het lijkt de nieuwe trend voor smartphone-topmoddelen in 2013, ook de HTX One en Sony Xperia Z kennen een dergelijke resolutie.
Plastic
Het toestel meet in de dikte nu 7,9mm, dat is een halve millimeter dunner dan zijn voorganger.
Waar andere fabrikanten hun toestel uitrusten met 'luxe' materialen als aluminium (iPhone 5 en HTC One) of polycarbonaat (Nokia Lumia-toestellen), blijft Samsung stug voor plastic kiezen. De achterzijde is voorzien van ribbels, enigszins vergelijkbaar met de LG doet bij zijn Optimus G.
CPU
Lang werd gedacht dat de Galaxy S4 over een octacore-processor zou beschikken. In Nederland verschijnt het toestel echter met een Snapdragon-processor op 1,9 GHz, een quadcore-cpu die je ook tegenkomt in de HTC One. In sommige werelddelen kiest Samsung voor de eigen Exynos 5, een cpu op 1,6 GHz die wel over acht processorkernen beschikt.
De kernen van de Exynos 5 kunnen overigens niet allemaal tegelijk actief zijn, effectief zijn er altijd maar vier in gebruik. Vier van de acht zijn echter van het zeer rappe Cortex A15-architectuur die door hun hoge energieverbruik tot nu toe niet in telefoons gebruikt werden. De andere vier zijn van het relatief trage Cortex A7-type. Die gaan echter zo spaarzaam met hun energie om dat ze het grootverbruik van de andere kernen compenseren.
Het interne geheugen bedraagt 2 GB en Samsung brengt wat opslag betreft modellen uit met 16, 32 en 64 GB aan boord. Met een micro-sdkaartje kun je dit uitbreiden.
Smart Scroll
Samsung heeft wederom veel aandacht besteed aan de eigen Touchwiz-omgeving, de schil die het legt bovenop Android 4.2.2 Jelly Bean. Alle functies van de Galaxy S3 zijn ook op dit toestel weer terug te vinden. Daarnaast heeft Samsung enkele nieuwe trucs toegevoegd. Een daarvan is Smart Scroll. Voor de introductie gingen hierover wilde geruchten rond. Je zou kunnen scrollen met je ogen, door deze van boven naar beneden te bewegen terwijl je naar het scherm kijkt. Nu blijkt de werkelijkheid iets anders, ondanks wat sommige sites beweren. Je kunt scrollen door het toestel naar voren of achteren te hellen, wel werkt dat alleen als je naar het toestel kijkt.
Air Gesture
Een andere feature is Air Gesture. Het toestel registreert je vingerbeweging zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. Het 'hoveren' boven het scherm moet voldoende zijn. De techniek werkt waarschijnlijk via een tweede capacititieve schermlaag of met een enkele laag met extra hoge spanning, die verstoringen al detecteert voordat je je vinger op het scherm legt. Bijkomend voordeel van de technologie: je kunt het scherm ook bedienen met handschoenen. In het verlengde van deze techniek ligt Smart Pause. Kijk je van het scherm weg, dan pauseert de video die dan afspeelt.
In het verlengde van die functie ligt 'Air View'. Door met je vinger boven bijvoorbeeld een map met foto's te houden krijg je een 'preview' van de inhoud. Deze functie is vergelijkbaar met die van de Galaxy Note II, waar je met de S Pen iets soortgelijks kunt doen. Ook heeft Samsung een vertaaldienst toegevoegd: S Translator. Deze kan e-mail of sms'jes vertalen in tien verschillende talen.
Knox
Voor zakelijk gebruik lijkt de aangekondigde 'Knox'-feature een goede aanwinst. De functie is vergelijkbaar met Blackberry Secure Work Space. Met Knox schep je een veilige omgeving voor bedrijfsdata en houd je zakelijke en privé-informatie gescheiden. Op die manier probeert Samsung een antwoord te vinden op het BYOD-vraagstuk en knaagt het aan de stoelpoten van BlackBerry.
Camera
Net als veel andere kiest Samsung voor een 13-megapixelcamera. Wel is deze iets lichtsterker dan zijn voorganger, met een diafragma van f/2.2. Net als hun Galaxy Camera bedien je de camera via een wiel-interface. Daarnaast zijn er enkele trucjes toegevoegd, zoals Shoot & Sound, waarmee je geluidsclipt van maximaal negen seconden opneemt tewijl je fotografeert. Ook Dual Shot past in dat rijtje. Deze plaatst een foto van de camera van de voorzijde in de foto die je neemt.
Het toestel moet eind april op de Nederlandse markt verschijnen. Goedkoop is het toestel zoals verwacht niet, Samsung legt het in de schappen voor een adviesprijs van 699 euro.