De Europese Commissie en het plan voor open data
Het idee van 'open data' wordt al lange tijd gesteund door de Europese Commissie. Deze niet-persoonsgebonden data, verzameld door publieke organisaties, zou gratis of tegen een laag bedrag voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Dit zou vervolgens de economie een boost moeten geven.
De Europese commissie, raadgever en adviseur van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, is al lange tijd bezig met het maken van beleid voor open data in Europa. Sinds 2011 staat dit op de agenda van de commissie. Nu krijgt het beleid van open data dus instemming van de commissie der permanente vertegenwoordigers in de Raad van de Europese Unie, en hoeft alleen nog het Europees Parlement in te stemmen met het plan.
Neelie Kroes, vice-president van de Europese Commissie en al lang voorvechter voor meer transparantie ten opzichte van internet en data, zegt hierover: 'Het vrijgeven van data betekent het creëren van mogelijkheden op zakelijk gebied, het creëren van banen en het opbouwen van gemeenschappen. Ik verwelkom de instemming van de Europese Raad met deze culturele omslag. '
Open data?
Het plan voor het vrijgeven van data is een resultaat van de wens vanuit Europa om de wet op hergebruik van informatie uit 2003 te herzien en een update te geven. Onze samenleving verandert snel, en daar hoort volgens sommigen ook een moderne manier van omgaan met informatie mee.
Daarnaast wijst de quote van Neelie Kroes op de belangen die gemoeid zijn met het openbreken van data voor hergebruik. Dit zou jaarlijks een boost van 40 miljard aan de Europese economie op moeten leveren. Dat dat in ieder geval welkom is, bewijst de huidige economische crisis. Daarnaast heeft het hergebruik van data vele voordelen voor het bedrijfsleven en individuen. Het openbreken van data betekent dat je niet bij ieder initiatief weer opnieuw het wiel moet uitvinden maar kunt voortborduren op de data van een ander. Voor meer informatie over open data en Europa, ga je naar de Digitale Agenda van Europa.