Opinie: Intel in een post-pc-wereld
'Intel Inside' was de gevleugelde marketinguitspraak die iedere pc-reclame tot aan het nieuwe millennium sierde. In een wereld die massaal de smartphone en tablet gebruikt voor digitale consumptie komt de uitspraak over als vergane glorie. Hoe zal de fabrikant die domineerde in het pc-tijdperk overleven?
Ondanks dat Intel meegaat met de mobiele wereld van nu, denk aan de 'Clover Trail'-chip, ligt Intel achter op ARM-processoren in de race om marktaandeel op de mobiele markt. Het bedrijf dat 25 jaar lang de pc-markt domineerde kan moeilijk meekomen met de tijd van nu, de tijd waarin mobiel het sleutelwoord is en Microsoft niet meer de enige grote speler op het gebied van besturingssystemen is. Zo heeft het bedrijf het eerste kwartaal van 2013 een daling van 7 procent in de omzet ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012 moeten verwerken. Toch noemde Paul Otellini, tot mei van dit jaar nog ceo van Intel, de cijfers goed. Winst maken in de krimpende pc-markt is misschien niet slecht, maar een daling van de eigen winst is natuurlijk niet wenselijk. Daarbij zal de fabrikant zijn best moeten doen om ook in dit zogenaamde post-pc-tijdperk relevant te blijven.
Bay Trail en Clover Trail+
Het is niet dat Intel dat niet probeert of niet zou kunnen. Zo kunnen we deze zomer de 'Bay Trail'-Atom-processoren voor in tablets (en mogelijk hybrides) verwachten, die volgens Intel een verdubbeling van huidige Atom-processoren betekent. De chip heeft een x86-architectuur waardoor het draaien van Windows-software geen probleem is. Ook zijn ze zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen worden in apparatuur zonder ventilator, wat weer een gunstige invloed op de prijs heeft.
Naast 'Bay Trail' kunnen we mogelijk nog dit jaar apparaten op de markt verwachten die voorzien zijn van Intel's nieuwe Haswell-processor, de volgende generatie processoren gericht op gebruik in ultrabooks en hybrides. En tenslotte heeft Intel nog de 'Clover Trail+'-processor op stapel staan, die smartphones moet voorzien van de nodige kracht. Er zijn echter nog geen apparaten aangekondigd die gebruik zullen maken van deze processor.
Intel is overal
Genoeg plannen en producten om de komende twee jaar naar uit te kijken, en genoeg pogingen om te innoveren op het gebied van levensvatbare mobiele processoren. En toch valt de verkoop van desktops, Intel's sterke markt, tegen. De verkoop van smartphones neemt daarentegen toe. Een markt waar Intel verre van sterk in vertegenwoordigd is. Dit is mogelijk juist een van de problemen die het bedrijf parten speelt, want Intel is in elke markt wel in meer of mindere mate aanwezig. Een bedrijf doet er goed aan zich te richten op waar het goed in is. Op dit moment is dat nog niet zozeer de smartphone- en tabletmarkt, de Clover Trail-processoren in die sector vallen tot nu toe nog wat tegen. Toch kan dat in de toekomst wel eens gaan veranderen, al zal het x86-verleden wat dat betreft eerder een last dan een voordeel zijn.
Een schone lei
Naast het concentreren op de eigen sterke punten zou het bedrijf mogelijk baat hebben bij een 'clean slate', een introductie van een processor die niet gehinderd wordt door het x86-verleden van Intel. Niet dat ze dit niet hebben geprobeerd, maar hoe langer x86 de standaard is voor software, hoe moeilijker het is om iets nieuws te introduceren. Daarom bouwt Intel voort op haar verleden, want x86 heeft een publiek, en dat publiek wil voor een groot deel haar vertrouwde software. Software die op Windows draait, en afhankelijk is van de x86-archtectuur die je op Intel-processoren kunt vinden.
Maar het bedrijf geeft niet op en is haar portfolio aan het uitbreiden. Zo heeft het bedrijf tijdens de CES 2013 'perceptual computing' uit de doeken gedaan, een combinatie van hardware (een camera) en software (een SDK). Het komt neer op het mogelijk maken van Kinect-achtige software-ervaringen op de pc met een hoofdrol voor hand- en vingertracking, spraakherkenning, gezichtsherkenning en augmented reality. Of dit het bedrijf weer volop in de stijgers zal helpen is maar de vraag. Toch laat 'perceptual computing' zien dat Intel niet blind achter haar eigen x86-verleden aanloopt, maar ook nieuwe dingen probeert. Dus wie weet verrast Intel de wereld binnenkort met iets nieuws en onverwachts.
'Schoenmaker, blijf bij je leest'? Vaak een goed advies, maar niet altijd. Zeker niet als je niet kan overleven door koppig vast te houden aan het oude.