Apple presenteert iOS 7: strakker, minimalistischer design

Apple presenteert iOS 7: strakker, minimalistischer design

Redactie WINMAG Pro
Naast de nieuwe versie van OS X toonde Apple ook een vooruitblik op iOS 7. Meest opvallende vernieuwing is het design. Waar tot nu toe OS X bol stond van de schaduwen en 'emboss'-effecten, kiest de fabrikant nu voor een plattere, minimalistischere aanpak.

De nieuwe vormgeving is direct in het homescreen zichtbaar. Iconen verliezen hun schaduwrand en lijken dankzij een optische illusie tijdens het kantelen van je scherm boven de achtergrond te zweven. Ook gaan alle 'organische' materialen uit de vormgeving, zo verliest de agenda-app zijn 'leder-look' en de iBooks-app de 'papier-look'. Daarbij is ook het lettertype wat slanker dan voorheen.

Minder kleur

Ook levert Apple de nodige kleur in. De verzadiging van de nog aanwezige kleuren worden wat teruggeschroefd. Ook doen 'live animations' hun intrede, onder andere in het lockscherm en in de achtergrond.

Control Center

Nieuw zijn ook de sneltoetsen in het notificatiemenu, voor het snel in- en uitschakelen van bijvoorbeeld de vliegtuigmodus, wifi en bluetooth. Deze kun je overal oproepen door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Voor gebruikers van Android zal dit 'Control Center' bekend voorkomen. De standaard 'Terug-knop' vervangt Apple door een swipe-beweging vanaf de linkerzijkant van het scherm naar rechts.

Airdrop

Een nieuwe feature is 'Airdrop'. Hiermee kun je bestanden delen tussen zowel iDevices als Mac-systemen, via een wifi-verbinding. Ook de app Safari krijgt de nodige vernieuwingen. Zo krijg je een nieuw bookmark-systeem voorgeschoteld en kun je sneller scrollen door een grote hoeveelheid tabbladen. Zoekopdrachten kun je voortaan direct in de navigatiebalk ingeven, het aparte zoekveld verdwijnt.

Anti-diefstal

Het stelen van een iDevice met iOS 7 moet voortaan minder lonen. Wil je namelijk een gestolen toestel heractiveren, dan moet je inloggen op iCloud. Zonder het invoeren van het juiste wachtwoord blijft je toestel onbruikbaar.

Siri

Siri, de persoonlijke, spraakgestuurde assistent, is in iOS een stukje slimmer geworden. Het kan nu zoeken in Bing, Wikipedia en Twitter. Ook kun je via Siri Bluetooth inschakelen of de helderheid van het beeldscherm regelen.

Wil je aan de slag met iOS 7, dan zul je nog even moeten wachten. De uiteindelijke versie zal pas in de herfst dit jaar verschijnen. Echte waaghalzen kunnen alvast de developer-versie downloaden vanaf developer.apple.com.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie