Blackberry lijdt bijna miljard dollar verlies en verlaat consumentenmarkt

Redactie WINMAG Pro
Het is inmiddels een understatement: Blackberry zit in zwaar weer. De Canadezen maakten bekend dat ze afgelopen kwartaal bijna 1 miljard verlies dollar moeten pakken en 4500 mensen naar huis sturen. Dat is veertig procent van hun personeelsbestand.

De verkoop van 3,7 miljoen mobieltjes in het afgelopen kwartaal is een vrijwel nieuwe all time low. Het komende jaar wil Blackberry flink snijden in de kosten: deze moeten met de helft worden teruggedrongen. De Canadezen verlaten bovendien de consumentenmart, het bedrijf zal zich alleen nog richten op zakelijke producten.

Blackberry heeft veel last van concurrentie van Apple, Google en in mindere mate Nokia. Het gros van de smartphones is een Android- of iOS-device, en Blackberry is niet geslaagd daar met hun nieuwe Z10 verandering in te brengen. Het merk was van oudsher sterk op de zakelijke markt, maar zag ook daar mensen massaal overstappen naar telefoons van de concurrentie.

Z30 als redding?

Helemaal dood is Blackberry nodig niet. Deze week kondigde Blackberry de Z30 aan, de opvolger van de huidige Z10. De smartphone beschikt over een 5-inch amoled-display en een quadcore-cpu en zal over het nieuwe Blackberry OS 10.2 beschikken. De Z30 ligt vanaf volgende week al te koop in de VK, maar het is niet bekend wanneer het toestel deze kant op komt.


Kan de Z30 Blackberry redden van de ondergang?

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie