Ontwikkelaars worden niet rijk van apps

Redactie WINMAG Pro

Ongeveer twee jaar geleden keek iedereen je nog vol bewondering aan als je op je cv had staan dat je apps ontwikkelde. Toegegeven, het is nog steeds niet voor iedereen weggelegd (sowieso programmeren niet), maar inmiddels is wel gebleken dat je er meestal niet echt rijk van wordt.

Het appaanbod in de diverse app store is inmiddels zo overweldigend, dat het voor individuele apps lastig is om op te vallen. Natuurlijk zijn er grote successen zoals Evernote, Dropbox en Pocket, maar het gros is gedoemd tot een bestaan in de marge. De cijfers spreken voor zich: Gartner rekende voor dat ongeveer 90 procent van de apps minder dan 500 keer wordt gedownload. De opbrengst is voor die groep lager dan 1250 dollar per dag, volgens Gartner de lat voor 'succesvol'. Slechts 1 op de 10000 apps maken ontwikkelaars rijk, zo zegt het onderzoeksbureau.

Veel is gratis

Een ander probleem voor ontwikkelaars is het grote aantal gratis apps. Momenteel is volgens Gartner 91 procent van alle apps kosteloos. Dat aantal neemt alleen maar toe, naar verwachting is in 2017 94,5 procent van de apps gratis. En met gratis verdien je geen geld, tenzij je slim gebruikmaakt van in-app-aankopen (maar dat is eigenlijk alleen interessant voor een handjevol slimme game-ontwikkelaars.

Een andere strategie is om je pijlen te richten op zoveel mogelijk verschillende mobiele platforms. Naast de usual suspects als Android en iOS kun je tegenwoordig ook eens nadenken of het zinvol is voor een smartwatch te ontwikkelen. Ook ontwikkelen in het platformneutrale html5 is een optie, maar bedenk dat deze standaard nog in de kinderschoenen staat en niet overal en op ieder apparaat helemaal vlekkeloos werkt.

Staar je niet echter blind op de 'harde' inkomsten uit app-ontwikkeling. Vaak is een app bedoeld om bijvoorbeeld je merknaam of klantenbinding te versterken, en daarmee vooral ter ondersteuning van een 'hoger doel' dan direct geld verdienen aan de app zelf.

Hoe dan ook: geld verdienen aan app-ontwikkeling zelf lijkt het makkelijkst vanaf een plekje op een loonlijst.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie