Microsoft trekt het doek van Windows 10
Tijdens een speciaal evenement onthulde Microsoft dat het door Windows 10 gratis aan te bieden hoopt de fragmentatie van het besturingssysteem te verminderen. Op dit moment zijn de meeste Windows-gebruikers nog te vinden op Windows 7 en zijn enkelen zelfs nog niet overgestapt van Windows XP. Door Windows 10 gratis aan te bieden hoopt Microsoft dat gebruikers massaal overstappen.
Universeel
Apps zijn in Windows 10 universeel, wat wil zeggen dat ze werken op elk apparaat. De programma's worden automatisch aangepast aan het schermformaat en de bedieningsmethode. Windows 10-apps zullen zelfs hun opwachting maken op de Xbox One spelcomputer.
Spartan
Microsoft bevestigde veel geruchten, onder andere dat de nieuwe Spartan-browser integratie krijgt met virtuele assistent Cortana. Ook wordt het mogelijk om aantekeningen te maken bij websites, zoals ook documenten van commentaar kunnen worden voorzien in Word. Spartan krijgt ook een speciale leesmodus, waarmee tekst zonder veel opmaak wordt getoond. In combinatie met de mogelijkheid om de browser te synchroniseren met andere apparaten kan dit mobiel gebruik van websites een stuk prettiger maken.
DirectX12
Windows 10 krijgt ook een update voor DirectX mee. DirectX 12 moet het ontwikkelaars makkelijk maken om games voor het besturingssysteem te ontwikkelen, maar ook flinke snelheidswinst brengen. Verder wordt het mogelijk om games vanaf de Xbox One te streamen, nu ook Microsoft's spelcomputer wordt voorzien van Windows 10. Ook moet het mogelijk worden om spellen vanaf de spelcomputer te streamen naar tablets en pc's in huis.
Surface Hub
OneDrive gaat ook dienen als clouddienst om muziek op te slaan, zodat Windows 10-gebruikers overal gemakkelijk bij hun muziek kunnen. Microsoft onthulde tevens de Surface Hub, een enorme all-in-one pc met een 84 inch 4K-aanraakscherm, ingebouwde WiFi een mic, camera en een enorme lading sensoren.
Hologrammen
Grote verrassing was de toevoeging van Windows Holographic, een augmented reality-oplossing waarmee Microsoft de virtuele wereld dichter bij de onze wil brengen. Met een eigen virtual realitybril, de Microsoft Hololens, kunnen beelden zonder assistentie van een computer over de echte wereld worden geprojecteerd. De bril bevat een aparte 'holografische processor' (HPU) om alle berekeningen mogelijk te maken. Met de speciale HoloStudio software moet het gemakkelijk zijn om zelf 3d-objecten te maken met behulp van stembesturing. Deze objecten kunnen vervolgens naar een 3d-printer worden gestuurd om ze naar de echte wereld te halen. De api's om voor Windows Holographic zitten standaard in Windows 10 ingebouwd en Microsoft roept ontwikkelaars dan ook op om snel met Windows Holographic aan de slag te gaan. De Microsoft Hololens moet nog tijdens de lifecycle van Windows 10 verschijnen, maar hoe lang dat zal duren is nog even de vraag.