NASA gebruikt Hololens voor virtueel onderzoek op Mars
De Hololens is doorzichtig, waardoor je de echte wereld nog steeds kunt zien. Het is dan ook mogelijk om de virtuele beelden die je over je normale omgeving heen projecteert meer of minder transparant te maken. De projecties worden op de glazen getoond en zijn met handbewegingen te manipuleren. De Hololens werkt draadloos en zonder smartphone of computer. De headset draait op Windows 10. De software voor het apparaat zit ingebouwd in elk Windows 10-apparaat.
NASA
Bij het ontwikkelen van de Hololens werkt Microsoft samen met onder andere Jet Propulsion Laboratory (JPL), het bedrijf dat robots maakt voor NASA. De Hololens gaat dan ook een rol spelen bij het ruimte-onderzoek: onderzoekers van NASA gaan hem gebruiken om de Marsmissie met de rover Curiosity te plannen. Met de bril zijn de onderzoekers in staat om virtueel op Mars rond te lopen. Samen met Microsoft heeft NASA de software hiervoor ontwikkeld, genaamd OnSight. 'Dit verandert onze perceptie van Mars en ons begrip van het milieu van Mars dat zich rondom de rover bevindt, fundamenteel', zegt Dave Lavery, hoofd van de Marsmissie van NASA. 'We denken dat OnSight de manieren waarop wij Mars verkennen kunnen verbeteren, en deze reis kunnen delen met de wereld', legt Jeff Norris uit, het hoofd van het OnSight project binnen NASA's JPL. 'Hiervoor zaten onze Mars-verkenners vast aan één kant van het beeldscherm. Deze tool geeft hen de mogelijkheid om de rover's omgeving te verkennen op de manier dat geologen hun onderzoek doen op Aarde.'
Voor consumenten
De Hololens komt rond dezelfde tijd als Windows 10 uit voor consumenten. Dit is waarschijnlijk later dit jaar. Microsoft spoort zijn gebruikers aan om zelf hologrammen te maken. Volgens hen zijn applicaties in diverse soorten en maten, zoals Skype en Netflix, geschikt voor het platform. Om dit mogelijk te maken heeft Microsoft Holostudio uitgebracht, een softwarepakket waarmee je hologrammen kunt maken.