MWC 2015: terugblik
De nieuwe Galaxy S6 en de S6 Edge van Samsung gingen waarschijnlijk aan niemands aandacht voorbij. Ook HTC doet graag met de grote jongens mee met de nieuwe de HTC One M9. LG mikt liever op het middensegment met de LG Magna, Spirit, Leon en Joy. En Sony introduceerde voor het ‘premium middensegment’ de Xperia M4 Aqua.
Echt opvallend was onder meer de nieuwste telg uit de keuken van BlackBerry. Het bedrijf lijkt het nog één keer op de markt te willen proberen met de introductie van de Leap-smartphone. Ook opvallend was de aanwezigheid van Ubuntu-ontwikkelaar Canonical met de eerste smartphones gebaseerd op Ubuntu.
De BlackBerry Leap. Bron: blogs.blackberry.com
Op het tabletfront was dit jaar minder nieuws. Daarentegen was er veel aandacht van fabrikanten voor smartwatches, in alle soorten en maten. Ook sportbandjes waren er in allerlei verschijningsvormen. In feite doen ze allemaal hetzelfde, ze tellen het aantal stappen, de afgelegde afstand en/of het aantal hartslagen. Maar echt bijzondere exemplaren treffen we niet aan.
Fitness
Van de polsbandjes is het een kleine stap naar het Internet of Things, een ander belangrijk thema op het Mobile World Congress. Veel producten zijn ‘connected’ tegenwoordig en een aantal daarvan waren te zien tijdens de beurs. Er waren bijvoorbeeld diverse auto’s te bewonderen met daarin internettoepassingen verwerkt.
Opmerkelijk in dat verband was de motor die Intel had voorzien van technologie waardoor je die met je stem kon bedienen. In principe kon dit ook voor het rijden, maar dat had de chipmaker voor deze beurs maar even uitgeschakeld. Zo kon je met je stem je lichten aan- of uitdoen en kon de motor je vertellen wanneer hij weer een onderhoudsbeurt nodig had.
5G
Ook werd er veel - heel veel - gepraat over 5G, de volgende generatie mobiele technologie, waarvan de verwachtingen nu al torenhoog zijn. De planning en de businessmodellen zijn voor veel telecompartijen op dit moment nog onduidelijk. Wat in ieder geval wordt beloofd met 5G, is een wereld waarin alles met elkaar verbonden kan zijn (dankzij 5G). Dat zullen we voorlopig moeten afwachten.
Tring...Wifi calling
Tot slot nog twee opvallende zaken op het gebied van connectiviteit. Zo presenteerde wifi-bedrijf Ruckus Wireless er de laatste nieuwe mogelijkheden op het gebied van bellen via wifi. Ruckus noemt het zelf liever Wifi Calling. Op zich niets nieuws, erkent het bedrijf, maar Ruckus levert naar eigen zeggen als eerste een zogenoemde carrier class-spraakdienst over wifi. In de praktijk komt het erop neer dat gebruikers met Ruckus Smart Wi-Fi-producten in combinatie met nieuwe software via een prima wifi-verbinding met elkaar kunnen bellen.
En het bedrijf Slimduet uit Hong Kong stond op de beurs met een oplossing voor de hoge roamingkosten in het buitenland. Zij schuiven als het ware een flinterdunne sim over je huidige sim-kaart heen waardoor je, in combinatie met een app, in het buitenland kunt bellen en internetten tegen lokale roamingtarieven. Voor beursgangers was er de mogelijkheid om dit in Spanje te proberen tot maximaal 50MB aan data of 50 belminuten. Helaas was er te weinig tijd om dit te testen.