Smartphones voor het zakelijke segment

Smartphones voor het zakelijke segment

Redactie WINMAG Pro
Smartphones zijn er tegenwoordig in overvloed, maar de meeste zijn gericht op consumenten. Toch zijn er voor zakelijke gebruikers ook tal van opties op het gebied van smartphones, maar dan moet je wel weten welke de beste zijn voor dit doeleinde. Wij doen een greep uit de beste smartphones voor zakelijk gebruik van dit moment.

De aankondigingen van diverse smartphones vliegen je om de oren. Komt één ontwikkelaar met een nieuw model, dan wil de ander daar graag nog een schepje bovenop doen en een nog betere telefoon uitbrengen. Het aanbod is niet alleen voor consumenten duizelingwekkend, ook zakelijke gebruikers weten soms niet meer waar ze het zoeken moeten. Toch zijn er zeker een aantal features waar je op kunt letten bij het kiezen van een zakelijke smartphone.

Zo zijn een lange standby- en gesprekstijd erg belangrijk. Maar ook een duidelijk, helder beeldscherm, een goede (en snelle) internetverbinding en een snelle oplaadtijd horen bij de pre's.

Android versus iOS en Windows Phone

Zowel Android als iOS en Windows hebben onlangs hun nieuwe operating systems uitgebracht: Android 5.0 Lollipop, iOS 8 en Windows Phone 8.1. In de tech-wereld heeft bijna iedereen wel een voorkeur voor één van deze drie, en heeft men hier vooral een vrij sterke mening over. Maar wat zijn de echte verschillen precies? Het eerste verschil zie je al in het homescreen: iOS en Android laten applicaties naast elkaar zien, waar Windows er voor kiest om er en verticale lijst van te maken. Bovendien kun je in iOS en Android veelgebruikte apps onderaan zetten, wat bij Windows Phone niet mogelijk is. Ook het aanpassen van je settings gaat niet in elk os even gemakkelijk. iOS geeft je slechts een beperkt aantal instellingen die je via een shortcut kunt bereiken, bij Android en Windows Phone zijn al deze settings te zien binnen het notificatiescherm.

Een voordeel van iOS is dat je vanuit je multitask view ook kunt bellen en sms'en naar je recentelijk gebruikte contacten. Daarentegen heeft iOS geen swipe-functie op het toetsenbord. Android en Windows hebben die functie beiden wel, waardoor je sneller een bericht kunt schrijven. De grootste verschillen zitten natuurlijk in de look en feel van de operating systems. Wat je argumenten ook zijn om één van deze operating systems te gebruiken, het komt uiteindelijk met name neer op smaak.

Iphone 6

De iPhone 6 is dan ook een geschikt toestel voor zakelijk gebruik. Niet alleen is de smartphone erg gebruiksvriendelijk en heeft hij een groot aanbod van applicaties, ook heeft het toestel een snelle Apple A8-processor. Daarnaast is je telefoon beveiligd met je eigen vingerafdruk en heeft hij goede wifi-ontvangst en connectiviteit. Een nadeel is echter dat je weinig keuzevrijheid hebt. Niet alleen qua 99modellen, ook op het gebied van inrichting. Daarentegen heeft het toestel een prachtig 4.7 inch Retina HD beeldscherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels.

De iPhone 6 is er in drie uitvoeringen: zilver, goud en space gray. Maar ook qua intern geheugen kun je kiezen uit drie varianten; 16, 64 en 128 GB. De gesprekstijd valt overigens ook zeker niet tegen, deze zit op maximaal veertien uur. Staat de telefoon op standby? Dan kan de batterij tot tien dagen mee.

Samsung Galaxy Note 4

Wil je een groter of beter beeldscherm? Dan is de Samsung Galaxy Note 4 een goede optie. Met een schermresolutie van 1440 x 2560 en een AMOLED display is dit toch echt één van de beste beeldschermen op de huidige smartphone-markt. Het toestel draait op een 2,7 GHz quadcore processor en heeft Android 4.4 KitKat als os. De Note 4 komt met 32 GB aan intern geheugen en 3 GB aan ram-geheugen, behoorlijk wat dus. Bovendien is het interne geheugen nog verder uit te breiden tot 128 GB met een microSD-kaart.

Daarnaast komt de Note 4 met een stylus, de S Pen. Maak je deze pen los van de telefoon, dan wordt meteen het S Pen-scherm geactiveerd. Hier kun je aantekeningen maken, zodat je niet zit te klooien met de autocorrectie als je even snel een notitie wilt maken. De batterij brengt ook nog wat pluspunten met zich mee: de gesprekstijd is maximaal 28 uur.

Blackberry Passport

De Blackberry is nog niet van de markt verdwenen, al lijkt het soms wel zo. Dat is onterecht, want de smartphonefabrikant komt nog steeds met degelijke telefoons, zeker voor zakelijk gebruik. Het grootste pluspunt is het fysieke toetsenbord. Terwijl bijna alles op het gebied van smartphones met touchscreens gaat, houdt Blackberry vast aan het gevoel van knopjes. Het toetsenbord van de Passport bestaat uit drie rijen, met daarop alle toetsen die je ook op een keyboard vindt. Het beeldscherm met een grootte van 4.5 inch is gemaakt van Corning Gorilla Glass 3 en heeft een resolutie van 1440 x 1440 pixels. Het meest opvallende aan deze telefoon is echter niet het toetsenbord, maar de vorm: vierkant.

Het toestel draait op Blackberry 10.3 en bevat een qualcomm Snapdragon 801. Qua geheugen doet de Blackberry Passport zeker niet onder voor de iPhone en Android-toestellen. Met 32 GB aan intern geheugen, wat uit te breiden is tot 128 GB, heb je meer dan voldoende ruimte. Bovendien heeft de smartphone een standby-tijd van 432 uur en een gesprekstijd van achttien uur. Een geduchte concurrent voor de toestellen van Apple en Android dus.

Lumia 435

De nieuwste smartphone van Windows heeft een 4 inch display met een resolutie van 800 x 480 pixels. Het toestel draait op een dualcore Snapdragon 200 van 1,2 GHz en heeft 1 GB aan ram-geheugen. Het operating system is Windows Phone 8.1 met een Lumia-laagje eroverheen, namelijk Lumia Denim. Leuk is dat je bij de smartphone ook 30 GB aan gratis cloud-opslag krijgt, naast de 8 GB aan intern geheugen. Dat interne geheugen is nog uit te breiden tot 128 GB met een microSD. Ook de gesprekstijd valt niet tegen, deze zit op maximaal 20,9 uur. De standby-tijd is natuurlijk veel langer, namelijk tot 21 dagen. De Lumia 435 is beschikbaar in drie kleuren: oranje, groen, wit en zwart.

Dual-sim

Dual-sim is een ideale oplossing als je één smartphone hebt voor zowel zakelijk als privégebruik. In één telefoon kun je twee simkaarten kwijt, met twee verschillende nummers. Bij het inschakelen van het toestel kies je voor één van deze simkaarten, maar er zijn ook toestellen waarbij je tussen deze twee kunt kiezen zonder de telefoon uit te schakelen.

In het begin werden er nog twee batterijen meegeleverd, aangezien de spreek- en standby-tijd flink afnam. Inmiddels zijn de smartphones zuiniger gemaakt, waardoor deze oplossing niet meer nodig is.

De keuze aan dual-sim smartphones is in Nederland echter nog beperkt, aangezien aanbieder van de simlock-technologie gebruik kan maken om klanten aan zich te binden. Samsung was de eerste grote producent van dual-sim-smartphones in Nederland, al zijn de meeste simlock-vrije telefoons ook in staat om dual-sim te ondersteunen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie