De desktop? Die gaat nergens heen

Redactie WINMAG Pro
Het gaat niet goed met de desktop-pc. Jaar na jaar daalt de verkoop van desktop-systemen flink. Een interessante vraag is waar deze systemen over enkele jaren staan, als ze überhaupt nog bestaan.

Elk kwartaal, wanneer researchfirma IDC de kwartaalcijfers van de pc-markt bekend maakt, hoeft eigenlijk niemand meer op of om te kijken van het feit dat er alweer een daling heeft plaatsgevonden. Dit is een trend die al jarenlang plaatsvindt en die haast niet lijkt om te keren. Mensen zijn klaar met desktops, zo lijkt het, en op gamers en fanatieke sleutelaars die hun pc het liefst zelf bouwen na, kiezen mensen liever voor notebooks en tablets om op te werken. Het dieptepunt vond eerder dit jaar plaats, toen in het eerste kwartaal van 2015 de verkoop van pc's de laagste was in zes jaar. Hoewel Windows 10 als reddende engel genoemd wordt voor de desktop, is het goed mogelijk dat deze mogelijke spike in verkopen van korte duur zal zijn. Immers, toen de support voor Windows XP stopte in 2014 en er een kleine opleving in verkopen van modernere systemen ontstond, hielden deze verkopen ook niet aan.

Mobiel is het antwoord

Sinds de smartphone en de tablet hun intrede hebben gedaan, kunnen we altijd en overal gebruik maken van de functies die eerst voorbehouden waren aan desktops. Natuurlijk, een smartphone heeft niet de kracht van een goede desktop, maar wat vele fabrikanten nu pas beseffen, is dat gemiddelde gebruikers ook helemaal niet op die kracht zitten te wachten. Gebruikers willen hun werk kunnen doen, wat in de meeste gevallen vooral communiceren en tekstverwerken betreft. Willen ze toch een krachtigere ervaring, dan is een notebook nog altijd een optie.

Het voordeel van een Desktop

We zijn geneigd om ‘ja’ te zeggen, maar er zijn wel degelijk argumenten te bedenken voor de desktop en waarom er alles behalve reden is voor paniek op de desktopmarkt. Technologieauteur Adrian Kingsley-Hughes schetst in een betoog op ZDNet waarom de desktop verre van dood is, door middel van vijf sterke argumenten:

Desktops zijn gemakkelijker te maken en te vervangen

Desktops zijn betrouwbaarder, gemakkelijker te maken en kennen minder downtime. Stel je voor dat het keyboard van je notebook kapot gaat, dan is dat einde verhaal. Gebeurt hetzelfde met je desktop, dan vervang je je keyboard. Hier valt iets voor te zeggen, hoewel het voorbeeld wat hij geeft natuurlijk niet zo sterk is. Een notebook is met behulp van een usb-keyboard net zo makkelijk te gebruiken wanneer het interne keyboard het heeft begeven. Voor het merendeel van de interne componenten van een notebook geldt die vervangbaarheid overigens niet.

Desktops kunnen significant krachtiger zijn

Hardware-fabrikanten lukt het steeds vaker meer kracht in kleinere ruimtes te proppen. Toch, als je echt significante kracht zoekt, zoek je een desktop pc. Want zodra je een notebook voorziet van betere specificaties, verdringt de toename van gewicht en accuverbruik het mobiele voordeel naar de achtergrond, en heb je in feite nog een desktop.

Desktops zijn makkelijk te upgraden

Praktisch elk component, van koelers tot aan het cpu-niveau, kan vervangen en geupgradet worden. Met daarbij het voordeel dat deze langer mee kan gaan, omdat niet het gehele systeem vervangen hoeft te worden bij een upgrade.

Desktops geven je jouw eigen werkplek

Dit klinkt vreemd in een tijd waar Het Nieuwe Werken meer standaard dan uitzondering is, maar een vaste werkplek heeft enkele voordelen die mobiliteit mist: betrouwbaarheid en herkenbaarheid bijvoorbeeld, maar ook is een vaste plek tot in de puntjes aan te passen aan jouw behoeften. We geven toe, je wordt hier ook toe gedwongen door het gemis van mobiliteit, maar die dwang hoeft niet slecht te zijn, Mobiel werken om maar mobiel te zijn, klinkt uiteindelijk ook leuker dan dat het kan zijn.

Desktops zijn helemaal naar smaak aan te passen

Elk component van een desktop valt aan te passen. Van speciale keyboards tot aan muizen, monitoren en extra's als printers en scanners. Bijeen notebook zit je vooral vast aan de hardware zoals je die op dag één hebt gekocht. Bevalt iets op een notebook je niet, dan zul je het daar helaas mee moeten doen.

Heeft de desktop toekomst?

De kans is groot, erg groot zelfs, dat de cijfers van verscheepte en verkochte desktop-pc's nog verder zullen dalen, ondanks de komst van een nieuw Windows-besturingssysteem. IDC geeft meerdere redenen voor de verwachte daling. Zo kunnen consumenten gratis updaten naar Windows 10, wat de noodzaak voor een nieuwe pc vermindert. Bedrijven zullen wel eerder hardware vervangen wanneer ze overstappen naar een nieuw besturingssysteem, maar zij kijken eerst de kat uit de boom en evalueren het nieuwe besturingssysteem voordat ze definitief overstappen. Toch valt er ook iets voor de desktop te zeggen, we noemden al de vijf argumenten van Adrian Kingsley-Hughes. Bovendien is het bedrijfsleven conservatief, kijk alleen al naar de langzame adoptie van een besturingssysteem als Windows 8. Dat zij ook met hardware conservatief de kat uit de boom kijken, is dus helemaal niet zo gek gedacht. Daarom zal de desktop de komende tijd nog helemaal nergens naartoe gaan en staat deze nog prima op je bureau. Of dit over tien jaar nog zo zal zijn, zien we dan wel weer.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie